ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 3,7% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

πτώση-37-του-αεπ-το-β΄-τρίμηνο-851206

Μείωση κατά 3,7% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο εφέτος, αποτελώντας σαφή ένδειξη της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το β΄ τρίμηνο ακολούθησε τη μείωση κατά 2,3% το α΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα στο α΄ εξάμηνο εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μειωμένος κατά 3% κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι για το σύνολο του έτους υπάρχει το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι τελικά μικρότερη του 4%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Παρά το γεγονός ότι από το α΄ τρίμηνο 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συγκρισιμότητα των στοιχείων (το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί έως το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009), τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το 2008 και το 2009 είναι ενδεικτικά ότι η ύφεση έχει βαθύνει την τελευταία τριετία. Χαρακτηριστικά, το α΄ εξάμηνο του 2008, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,7% και στο σύνολο του έτους κατά 2%. Ενώ, στο α΄ εξάμηνο του 2009, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,45% και στο σύνολο του περυσινού έτους η μείωση είχε ανέλθει σε 2%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το β΄ τρίμηνο εφέτος, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 (οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10,6%, οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατά 27% και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό μεταφορών μειώθηκαν κατά 20,9%). Ενώ, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4%, όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 28,1%, ως αποτέλεσμα της πτώσης τόσο των εισαγωγών κατά 13,5% (μείωση 21,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%), όσο και των εξαγωγών κατά 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7%).

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) παρουσίασε μείωση 6,3%. Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,9%. Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας) κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, του εμπορίου- ξενοδοχείων- εστιατορίων- μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων- δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία- εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7 % και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%. Ενώ, σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2009.

Φαύλος κύκλος ύφεσης

Για φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης ύφεσης που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο μιλά η Αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της σημειώνει: «Είναι πλέον σαφές ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Μνημονίου» και τις συνοδευτικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης ωθούν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης. Τα μηνύματα είναι πολλά, συνεχή, σαφή και ηχηρά. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση ή δεν τα λαμβάνει ή αδυνατεί να τα αντιληφθεί ή σκόπιμα τα αγνοεί.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνειδητά εξαπατά το λαό ισχυριζόμενη ότι τα άγρια μέτρα κατά του λαού τα έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου