ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως για τη δεύτερη δόση

πράσινο-φως-για-τη-δεύτερη-δόση-506547

Την καταβολή της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας ύψους 9 δισ. ευρώ θα εγκρίνει σήμερα το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες. Ενημέρωση για το θέμα θα γίνει και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδος συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σήμερα το απόγευμα κατά την προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν συνεχεία σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου. Αναμένεται δε να αναγνωρίσουν τη δημοσιονομική πρόοδο, αλλά και να υιοθετήσουν τις αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και διόρθωση των παρεκκλίσεων που παρατηρούνται σε έσοδα και δαπάνες. Προς εξέταση αναμένεται να τεθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνδράμει στον μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, εξέλιξη που τραυματίζει την αλληλεγγύη των εταίρων στη Ζώνη του Ευρώ.

Επισήμως, στην ατζέντα των Eurogroup και Ecofin θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, όπως ο συμβιβασμός που επετεύχθη μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για τον έλεγχο των τραπεζών, αλλά και ο φόρος στις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Αναφορές θα υπάρξουν και στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που ορίζεται από τους φόβους για διπλή ύφεση, με την Ευρωζώνη να τρέχει με δύο ταχύτητες στην ανάπτυξη και τις σκιές για τις προοπτικές του δημοσίου χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Στο Ecofin θα παρουσιαστεί έκθεση προόδου εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων αναφορικά με τις προετοιμασίες για την υιοθέτηση των απαραίτητων αναθεωρήσεων του κώδικα δεοντολογίας για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τον αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας, σε συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου, σχετικά με την εισαγωγή ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Η εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» θα βελτιώσει τον εκ των προτέρων συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, σε ευθυγράμμιση με τη Στρατηγική της Ευρώπης 2020.

Η συζήτηση για τις τράπεζες στοχεύει στην καταγραφή πρόσφατων εθνικών πρωτοβουλιών, με τις οποίες προβλέπεται η εισαγωγή τραπεζικής εισφοράς, η εκτίμηση της ανάγκης για συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο Ε.Ε., και η διατύπωση μιας σειράς γενικών αρχών που πρέπει να συμφωνηθούν, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις, επικαλύψεις και το ενδεχόμενο πολλαπλής εφαρμογής εισφοράς σε τραπεζικά ιδρύματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει νέα ανακοίνωση τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με την οποία θα διατυπώνονται πιο αναλυτικά οι ιδέες της για ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων και θα επεξηγούνται εκτενέστερα οι προτάσεις της Ε. Ε. στις 26 Μαΐου 2010, αναφορικά με τα ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών και το πώς αυτά συνδέονται με τα προτεινόμενα εργαλεία επίλυσης κρίσεων.

Ακόμη, θα εξετασθεί η φορολογία επί των συναλλαγών που διενεργούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα ως μέσο για την άντληση πρόσθετων εσόδων. Ένας τέτοιος φόρος θα εφαρμόζεται σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές, ιδίως εκείνες που διεξάγονται σε οργανωμένες αγορές, όπως το μετοχές, ομόλογα, παραγώγων, συνάλλαγμα κ.λ.π.

Εξάλλου, στην διαπίστωση ότι οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αναμένεται να προχωρήσει την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΔΝΤ θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στηρίξεως και θα υπάρξει μια καταγραφή των υποχρεώσεων της Ελλάδος για το επόμενο διάστημα.

Θετικά σχόλια αναμένονται για την ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και για την δραστική περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομία θα αναφέρεται η ανάγκη περαιτέρω εξοικονόμησης δαπανών, ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, τόνωσης της τραπεζικής ρευστότητας, επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και ταχείας απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου