ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρόστιμα και οι λοιπές χρηματικές κυρώσεις για εκπρόθεσμες δηλώσεις

τα-πρόστιμα-και-οι-λοιπές-χρηματικές-κ-386838

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγει σήμερα στις 12:00 τα μεσάνυχτα. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ.

Επιπλέον θα κληθούν να καταβάλουν και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως, εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς τη, μηδενίζοντάς τη ή μετατρέποντάς τη σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013), εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ’ αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που δεν υπέβαλε ή τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει, επιπλέον, και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι θα υπολογιστούν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου