ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα προσέλκυσης «πράσινων επενδύσεων»

πρόγραμμα-προσέλκυσης-πράσινων-επε-489707

Την έμφαση της κυβέρνησης στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα, με την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει το όχημα που θα δώσει την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της ομιλίας της, στην ενότητα «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα & Ανταγωνιστικότητα» στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ανέφερε, το περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντιθετικές έννοιες, αλλά συμπληρωματικές και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι βάρος, αλλά προϋπόθεση για υψηλή ανταγωνιστικότητα.
Σημείωσε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας και εξασφαλίζει εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη:
«Είναι θέμα της κοινωνίας και απαιτεί μια νέα, πλατιά συμμαχία των πολιτών. Η πράσινη επιχειρηματικότητα προσαρμόζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε διαφορετικά επιχειρηματικά μεγέθη.
» Από τις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, μέχρι τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές, που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μιας περιοχής. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που τόσο σε επίπεδο φυσικών πόρων, όσο και σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η πράσινη επιχειρηματικότητα παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης».
Η υπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει ήδη υλοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, όπως στην ανακύκλωση με την εισαγωγή θεσμικού πλαισίου που οδηγεί σε μείωση και αξιοποίηση απορριμμάτων, την προστασία των δασών και των καμένων περιοχών, με την αναστολή οικοδομικών δραστηριοτήτων, την αποκατάσταση υδάτινων πόρων, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την απελευθέρωση παραλιών στην Αττική, καθώς και την εκπόνηση του μεγάλου σχεδίου «Αθήνα-Αττική 2014».
Στον τομέα της ενέργειας η κυρία Μπιρμπίλη παρουσίασε την εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου, με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε ένα ενεργειακό κέντρο της περιοχής, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Κλείνοντας, ενημέρωσε για το μεγάλο Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων του ΥΠΕΚΑ, με βασικά χαρακτηριστικά την προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ έως το 2015 και τη δημιουργία περισσότερων των 210.000 νέων θέσεων εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου