Με χρεώσεις οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Τελευταία ενημέρωση: 2017-07-13, 09:16:05
Με χρεώσεις οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν στο εξής τα τραπεζικά έξοδα, όσοι θα εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα γκισέ των τραπεζών.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδος, δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων, μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου (web banking) ή ΑΤΜ και τραπεζικών καρτών. Ειδική εξαίρεση θα ισχύσει πάντως για ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά μόνο για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ -όχι δηλαδή για πληρωμές τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ κλπ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα υπογραφεί άμεσα και θα έχει εφαρμογή εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Δηλαδή θα ισχύει και για τις πληρωμές της α΄δόσεως του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να γίνουν στο τέλος Ιουλίου.
 
Πλέον οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνο για τις εξής περιπτώσεις:
 
-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking
 
-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ
 
-Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)

 
-Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ήΕΝΦΙΑσε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών. Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.
 
Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ (που θα τα καθορίσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της):
 
α)οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές)
 
β)οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.

 
Επιχειρείται έτσι να μπει τέλος στις ουρές στις τράπεζες για πληρωμές πχ τελών κυκλοφορίας, φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ με φορολογουμένους που πήγαιναν στην τράπεζα με εκτυπωμένη την Ταυτότητα Οφειλής. Στόχος είναι και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου. 
 
Όλα γίνονται στο όνομα της εξοικονόμησης περίπου 10-11 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τις προμήθειες των τραπεζών τις οποίες έως τώρα επιβαρυνόταν αποκλειστικά το δημόσιο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες κοστολογούν ακριβότερα τις εκατομμύρια συναλλαγές φορολογουμένων που γίνονται στα γκισέ με μετρητά, επειδή απασχολούν υπαλλήλους και γίνονται με μετρητά.
 
Υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή το Δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά κατά μέσο όρο, με βάση τη συμφωνία που είχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες (αλλά δεν συνεπάγεται και ότι θα είναι ίδιο το κόστος και για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών). Υπολογίζεται πως για το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε χρεωθεί τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρω, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο.

Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα επωμισθούν πλέον να τα πληρώνουν όσοι επιμένουν να πληρώνουν με φυσική παρουσία (με μετρητά ή και από λογαριασμό τους) σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Από την εξοικονόμηση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, όπως ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κλπ.

[protothema.gr]

Σχόλια
Χρεώσεις και το λουρί της μάνας τους!!!!
Όταν λένε τα ανδρείκελα πρώτη φορά αριστερά το εννοούν......μόνο που είναι από την ανάποδη!!!Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση και πόσο μάλλον που βαυκαλίζεται και σαν αριστερή δεν έχει βάλει τόσους φόρους και χαράτσια...Αυτοί οι αλήτες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο!!!Και η πλάκα είναι ότι όλοι δημόσιες και μη αρχές και δικαστήρια λειτουργούν πάντα εναντίον του πολίτη και υπέρ αυτών που τους κρατάνε στις θέσεις τους...Αλητεία με την υπογραφή του κράτους..φόρος λοιπόν και στις συναλλαγές στα γκισέ καινούργιο χαράτσι για τα έρημα τα ακίνητα που θα καταντήσουν τον κόσμο να πουλήσει και τα τελευταία εναπομείναντα όσο για ένα laptop..Την ανυπαρξία πολιτικής στην ανάπτυξη και την χρόνια στασιμότητα στην οικοδομή με όλα τα συναφή επαγγέλματα βρίσκουν κατά καιρούς διάφορα χαράτσια όπως πιστοποιητικό ενέργειας πιστοποιητικό δύο ,τρία και τα λοιπά. Τα περνάνε από το χοιροστάσιο της βουλής συντεχνιακά (αφού η πλειοψηφία είναι μηχανικοί, δικηγόροι και λοιπές ευγενείς δυνάμεις και πλήρωνε εσύ ηλίθιε πολίτη!!!Εσύ ηλίθιε πολίτη που όταν πάς στην κάλπη ρίχνεις την ψήφο σου στο πρώτο τυχόν κοπρόσκυλο που θα σου πουλήσει το πιο ωραίο παραμύθι!!!!!
Βασίλης - 2017-07-13 11:45:19
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=