ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητεί πέντε μέτρα για την τόνωση της αγοράς η ΕΣΕΕ

ζητεί-πέντε-μέτρα-για-την-τόνωση-της-αγ-477358

Το «Μνημόνιο του ελληνικού εμπορίου» κατέθεσε στην κυβέρνηση χθες το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κατά τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα "μέτρα Κατσέλη" για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αρχίζουν να βρίσκουν και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές».

» Ελπίζουμε», τόνισε, «μεταξύ αυτών, να είναι πλέον και οι ελληνικές τράπεζες από τις οποίες ουσιαστικά ζητάμε να μας δανείσουν περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα».

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009 και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-«σκούπα»’ για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία επιδότησης της εργασίας και διατήρησης υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ζήτησε να παραστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωποι του εμπορίου, καθώς, όπως ανέφερε, η τρόικα είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης «επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας».

Για τον αναπυξιακό νόμο ανέφερε ότι οι έμποροι εκτιμούν ότι πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.

Κατά τη συνάντηση με την κυρία Κατσέλη και τον κ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία ήταν ακόμα παρόντες ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, η ΕΣΕΕ επισήμανε πέντε κρίσιμα σημεία για την τόνωση της αγοράς:

1) Τον κίνδυνο «αφελληνισμού» των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και την ανάγκη ανάπτυξή τους με στοιχεία ηλεκτρονικής εμπορικής γεωγραφίας.

2) Την αντίθεσή της στην αύξηση και στη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλότερο ΦΠΑ και την ανάγκη μείωσής του από το 2011.

3) Η ΕΣΕΕ λέει «όχι» σε νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά λέει «ναι» στη θέσπιση νομοσχεδίων-«σκούπα» για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

4) Την ανάγκη επιδότησης της εργασίας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

5) Τέλος, εξέφρασε τη διαφωνία της με τις αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία, καθώς εκτιμά ότι θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΚΕΕ: «Οχι» σε νέα αύξηση του ΦΠΑ

Eιδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου -πριν το 2011- και ρύθμιση περαίωσης για τα τρία τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης.

Ο κ. Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση με την κυρία Κατσέλη και τον κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ είναι προβληματισμένος και για το τραπεζικό σύστημα.

Για τον αναπτυξιακό, ζήτησε να ενταχθούν σε αυτόν και εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ, ζήτησε να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε οικονομική συρρίκνωση εάν την φοροεισπρακτική πολιτική δεν συνοδεύει και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων, ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου