ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη ρευστότητα από τις τράπεζες

μεγαλύτερη-ρευστότητα-από-τις-τράπεζ-851206

Για θετικές ενδείξεις ότι σταδιακά οι τράπεζες θα ανοίξουν περισσότερο τη στρόφιγγα δανεισμού το β’ εξάμηνο, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ρευστότητα στον αγορά, μίλησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι οι υπογραφές για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ενώ δεσμεύτηκε για την άμεση ενεργοποίηση όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη στήριξη της αγοράς και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της ανέφερε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά εξετάζει «τις διάφορες δυνατότητες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης της εγγυοδοτικής ικανότητας των ελληνικών τιτλοποιημένων δανείων».

Επίσης σημείωσε ότι «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι σιγά – σιγά στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, κάτι που το έχει απολύτως ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας, η υπουργός ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την ενεργοποίηση όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς τη δημιουργία Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ταμείων διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά για επενδυτικά σχέδια και εν μέρει και για κεφάλαιο κίνησης.

Επίσης, η υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας απαιτείται η κινητοποίηση όλης της κοινωνίας και επανέλαβε τη θέση της ότι «για να είχαμε σήμερα ανάπτυξη, δηλαδή όχι μόνο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σήμερα, αλλά και μια βιώσιμη οικονομία με υψηλή ανταγωνιστικότητα, θα έπρεπε να είχαν γίνει κινήσεις και βήματα πριν 3 χρόνια, πριν 4 χρόνια, μη σας πω πριν 7 χρόνια.»

»Επομένως, ό,τι στήνουμε τώρα, τα αποτελέσματα θα φανούν σε 2 χρόνια και λόγω ακριβώς της κρίσης, προσπαθούμε να επιλέξουμε τέτοια μέτρα που να έχουν επιπτώσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι από τις 17 Οκτωβρίου θα μπορούν να ιδρύονται στη χώρα μας επιχειρήσεις, όχι σε 35 μέρες και με 15 βήματα, αλλά σε 1 ημέρα και με 1 βήμα, ενώ το υπουργείο προχωράει και στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές φαρμάκων με βάση το νέο Δελτίο Τιμών και ότι ήδη έχει στα χέρια της το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ με ταχείς διαδικασίες προχωράει και η νομοθεσία για τις «καθαρές» τιμές στο ράφι.

Σε ότι αφορά στις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα του ΣΕΒ για τον αναπτυξιακό νόμο, η υπουργός είπε ότι κάποιες από τις προτάσεις του Συνδέσμου θα υιοθετηθούν, αλλά όχι όλες και ως παράδειγμα ανέφερε τη θέση του ΣΕΒ ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από φοροαπαλλαγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου