ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικός Τύπος για τη συμφωνία στο Eurogroup: «Eνας κακός συμβιβασμός»

γερμανικός-τύπος-για-τη-συμφωνία-στο-eurogrou-427577

Για μια ημιτελή συμφωνία που σπρώχνει κάτω από το χαλί το βασικό θέμα της διευθέτησης του χρέους κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να ανασάνει προσωρινά, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει επώδυνες μεταρρυθμίσεις

«Ένας κακός συμβιβασμός», σχολιάζει σε άρθρο γνώμης η Handelsblatt τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup.

«Οι πιστωτές της Αθήνας συμφωνούν να συμφωνήσουν αργότερα. Η χώρα, που διέρχεται κρίση, λαμβάνει βέβαια νέο δάνειο. Αλλά η κόντρα μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται.. Kαι παραμένει εντελώς ανοιχτό αν ποτέ λυθεί κι αν το Ταμείο θα στείλει πράγματι έμβασμα στην Αθήνα», γράφει ο Γιαν Χίλντεμπραντ στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα.

«Η μικρή νίκη της Ελλάδας» τιτλοφορεί το άρθρο του για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup το περιοδικό Der Spiegel.

«Στην Αθήνα μπορούν να ανασάνουν, αλλά σε καμία περίπτωση να πανηγυρίζουν. Η Ελλάδα λαμβάνει νέα δισεκατομμύρια, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να ελπίζει για ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει.

Κι αφού παραθέτει τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας, καταλήγει: «Την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει αισθητές ελαφρύνσεις, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές τύπου ΔΝΤ. Σε αυτές περιλαμβάνεται κι ένας νέος γύρος μειώσεων στις συντάξεις, ενάντια στις οποίες διαμαρτυρήθηκαν χθες στην Αθήνα περίπου 5.000 συνταξιούχοι».

«8,5 δισ. για την Αθήνα – Αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο», σχολιάζει η συντηρητική Die Welt στον τίτλο του άρθρου της για τη χθεσινή συμφωνία.

Και επισημαίνει: «Υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες που είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα δεν λύνουν προβλήματα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση τα αναβάλλουν. Κανένας απ’ τους συμμετέχοντες δεν είναι τότε πλήρως ικανοποιημένος. Ωστόσο, θα πρέπει να επαινέσουμε αυτό που επιτεύχθηκε χθες. Φάνηκε ότι ήταν μια μέρα, κατά την οποία έγινε ένας τέτοιος συμβιβασμός…. Ωστόσο το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Θα είναι ποτέ σε θέση οι Έλληνες να σηκώσουν μόνοι τους το βουνό του χρέους; Η Αθήνα χρωστά πάνω απ’ το 177% του ΑΕΠ της. Οι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά το ΔΝΤ αμφιβάλλει…»

«Η Ελλάδα σώθηκε – προς το παρόν», μεταδίδει η απεσταλμένη της Deutsche Welle από το Λουξεμβούργο:

«Το Eurogroup κατάφερε τελικά αυτό που διαπραγματευόταν επί μήνες: να αποδεσμεύσει νέα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Αλλά στη συνεδρίαση παρέμειναν άλυτα κάποια προβλήματα».

Και αφού παραθέτει όλη την κόντρα μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του ΔΝΤ, που θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς ελάφρυνση, άποψη την οποία συμμερίζεται η Αθήνα, καταλήγει:

«Ο Τσίπρας βρίσκεται υπό έντονη πολιτική πίεση. Η κυβέρνησή του κάνει πρακτικά το αντίθετο της αριστερής πολιτικής, που είχε αρχικά υποσχεθεί. Μείωσε πολλές φορές συντάξεις και μισθούς και επέβαλε νέους φόρους. Αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια στον ελληνικό λαό. Μόλις χθες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αθήνας αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου