ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για τη μετάταξη προϊόντων

προβληματισμός-για-τη-μετάταξη-προϊό-482147

Το θέμα της μετάταξης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23% φαίνεται ότι επανεξετάζει η κυβέρνηση, με γνώμονα τις συνέπειες στον πληθωρισμό και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Καταρχάς η όποια μετάταξη θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011, τονίζει ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα φέτος.

Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι η αξιολόγηση για το ποια προϊόντα θα αφορά η μετάταξη θα γίνει βάσει σειράς κριτηρίων και μιλά για μέτρα ισοδύναμης απόδοσης, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη για έσοδα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Σαχινίδης για τις μετατάξεις στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ εάν θα γίνουν το Φθινόπωρο και εάν σ’ αυτές θα περιλαμβάνονται τρόφιμα και ξενοδοχεία ή οι μετατάξεις θα γίνουν τη νέα χρονιά όπως προβλέπει το μνημόνιο, o κ. Σαχινίδης απάντησε:

«Στο προσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε τις 4 του Οκτώβρη, και βέβαια και αργότερα στο κείμενο του προϋπολογισμού, θα υπάρχουν οι προτάσεις για το ποιες είναι εκείνες οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που θα πάνε στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η εφαρμογή τους όμως θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011.»

»Έχουμε πει επανειλημμένως ότι σ’ αυτή την αξιολόγηση θα λάβουμε υπόψη μας τι σημαίνει για την οικονομία, τι σημαίνει για συγκεκριμένους κλάδους, τι σημαίνει για τους πολίτες, τι σημαίνει για τον πληθωρισμό η όποια επιλογή και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια θα αποφασίσουμε, τι ακριβώς θα μετατάξουμε στον υψηλότερο συντελεστή και ποια μέτρα ισοδύναμα θα φέρουμε, έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε έσοδα που υπάρχουν».

Το περιθώριο αυτό κινήσεων «επιτρέπει» και το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με το κείμενο δεν αποκλείεται αντί της μετάταξης του 30% των προϊόντων που υπάγονται σήμερα στο 11%, η εφαρμογή «μέτρου ισοδύναμης απόδοσης που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», προκειμένου να εισπραχθεί το 1 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί.

Κατηγορηματικός ότι η μετακύληση προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεν θα γίνει φέτος, αλλά το 2011 εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, πέραν δηλαδή των δρομολογημένων, μέσα το 2010.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης.

«Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. Τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού», ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» ο υφυπουργός.

«Έχουμε βάλει ως στόχο να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 40% περίπου. Βρισκόμαστε εκεί, επομένως το να ξεκινάει πάλι μια συζήτηση αρχές φθινοπώρου, ότι υπάρχουν προβλήματα και θα πάμε σε νέα μέτρα, δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας, μια αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές, στους επιχειρηματίες, σε όλους όσους θέλουν ή σκέπτονται να επενδύσουν», επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα είναι μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας, θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, θα βοηθήσουν να γίνουν επενδύσεις, «γιατί από κει περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη», θα βοηθήσουν να ενισχυθούν οι εξαγωγές.

«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα»

Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα το 2010, πλέον αυτών που προβλέπονται στο Μνημόνιο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» της οικονομικής πολιτικής λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αρνείται να σχολιάσει τα σενάρια για τον πιθανό κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σε σχέση με τη συζήτηση για εξαγγελία «κοινωνικού πακέτου» μέτρων, στη ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τηρεί επιφυλακτική στάση, λέγοντας ότι «η δεδομένη δημοσιονομική κατάσταση είναι απολύτως σαφής σε όλους μας» και ότι «το βασικό ζητούμενο στην κοινωνική πολιτική είναι η καλύτερη στόχευση στο πιο ευάλωτα στρώματα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο».

Για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, το 2010, λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ για το 2011 σημειώνει ότι τα μέτρα που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμού θα είναι ύψους 3,2% του ΑΕΠ.

Για την υστέρηση στο μέτωπο των κρατικών εσόδων, εκφράζει την αισιοδοξία ότι, αν υπάρξει κάποια απόκλιση στο τέλος του χρόνου, «αυτή θα είναι μικρή και δεν θα επηρεάσει τη συνολική εικόνα».

Τέλος, για το ενδεχόμενο περικοπών σε μισθούς και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και η ισορροπημένη απόφαση των κοινωνικών εταίρων για τις αυξήσεις την επόμενη τριετία διασφαλίζουν ένα περιβάλλον ώστε να μην τεθεί» το θέμα αυτό ξανά από την τρόικα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου