ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές σε όλα τα μέτωπα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο

ανατροπές-σε-όλα-τα-μέτωπα-με-το-επικαι-486809

Σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες της Υγείας, της μεταφοράς με τα αστικά μέσα και της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον επιταχύνεται το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και δίνεται διορία για αποκρατικοποιήσεις. Υπό αξιολόγηση οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων.

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Μεγάλες ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, καθώς – βάσει του Μνημονίου – η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στις ώρες εργασίας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν αυτές των επαγγελματικών ενώσεων. Θα επιμηκυνθεί η δοκιμαστική περίοδος των νεοπροσλαμβανομένων σε ένα χρόνο ώστε να διευκολυνθεί η χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

Εισφορά για τα νοσοκομεία

Συμμετοχή τριών ευρώ από τον πολίτη προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία θα ισχύει ολοήμερη λειτουργία. Ως προς τα φάρμακα, στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος με χρήση γενόσημων φαρμάκων και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ήδη το υπ. Οικονομικών έχει τοποθετήσει ελεγκτικές εταιρείες στα κρατικά νοσοκομεία για να βελτιωθεί η διαχείριση και να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Αναδιάρθρωση στις αστικές συγκοινωνίες – αύξηση εισιτηρίων

Για τις αστικές συγκοινωνίες, το Μνημόνιο περιλαμβάνει προβλέψεις για κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, μείωση των μισθών και του προσωπικού και αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, με στόχο αύξηση εσόδων κατά 55%. Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εγκρίνει η κυβέρνηση θα είναι δεσμευτικό.

Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας – Αύξηση στα τιμολόγια

Σαφής είναι η πρόβλεψη του Μνημονίου για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση καλείται να διευκολύνει την συμμετοχή ιδιωτών στην παραγωγή από λιγνίτη. Εδώ θα ληφθεί βεβαίως υπόψη ο κυβερνητικός σχεδιασμός για παροπλισμό αυτών των μονάδων μέχρι το 2020.

Ως προς τα τιμολόγια η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι αυτά αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013 τις τιμές χονδρικής της αγοράς με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνει προς τα άνω αναπροσαρμογή των τιμών, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει κοινωνικά ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύει μειωμένο τιμολόγιο.

 

Αλλαγές στο Δημόσιο

Για τον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση θα προωθήσει ενιαίο σύστημα για την πληρωμή βασικών μισθών και επιδομάτων, με στόχο ο μισθός να αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Ως γενικός κανόνας αναφέρεται ρητά ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα».

 

Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο και θα αφορά δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές.

Συγκεκριμένα προβλέπονται.

– για δικηγόρους: κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, γεωγραφικοί περιορισμοί

– για φαρμακοποιούς: αίρονται οι περιορισμοί στον αριθμό των φαρμακείων ανά περιοχή και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους

– για συμβολαιογράφους: αίρονται οι περιορισμοί για την ελάχιστη αμοιβή, τον αριθμό των συμβολαιογράφων, οι γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν, και καταργείται η ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.

– για αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.

 

Αποκρατικοποιήσεις

Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Για τις αστικές συγκοινωνίες, προβλέπεται πώληση μέρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Ανοιχτό ενδεχόμενο αλλαγών στο συνταξιοδοτικό

Προβλέπεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στα κύρια συνταξιοδοτικά Ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου