ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να τηρηθεί πάση θυσία το πρόγραμμα

να-τηρηθεί-πάση-θυσία-το-πρόγραμμα-480583

Ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα των δαπανών εφιστά η Κομισιόν και ζητά αυστηρή τήρηση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για περικοπές δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ φέτος, ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ.

«Δεν ζητάμε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση δαπανών», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ζητάμε αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μοιάζουν προς το παρόν επαρκή ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 […] υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος των δαπανών παραμείνει πολύ αυστηρός οδηγώντας σε συνολικές κρατικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ κάτω από τα σχέδια, ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων», είπε η Κομισιόν την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, η Κομισιόν επισήμανε ότι καθώς εντείνεται η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αναμενόμενη ανάκαμψη ίσως να μην αρκεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάιο για τα κρατικά έσοδα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφά, είπε ότι η μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ είναι ένας «κινούμενος στόχος», καθώς εάν αποδειχθούν υψηλότερα τα έσοδα ή η μείωση των δαπανών, το ποσό των 4 δισ. ευρώ θα μειωθεί αναλόγως.

«Δεδομένου ότι τα προγραμματισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν καταλλήλως και εγκαίρως, και δεδομένου ότι το σενάριο στα μακροοικονομικά εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι διαθέσιμες προβλέψεις δείχνουν ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης και το πλαφόν για το χρέος το 2011-2014, με διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2014, είναι εφικτά», είπε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος φέτος και θα τα καταφέρει, αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για περικοπή των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ, είπε παρέχοντας περαιτέρω διευκρινίσεις η Κομισιόν.

«Δεν ζητάμε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση δαπανών», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφά, παρέχοντας διευκρινήσεις επί των συμπερασμάτων έκθεσης προς τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ φέτος, εάν κρατήσει υπό αυστηρό έλεγχο τις δαπάνες, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου και να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων σε άλλους τομείς, αναφέρει το Reuters.

Ο κ. Αλταφά επισήμανε ότι η εξοικονόμηση των 4 δισ. αποτελεί υφιστάμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, επί της οποίας έχει επιτευχθεί υπεραπόδοση στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Η οροφή για τις δαπάνες το 2010 είναι τα 67 δισ. ευρώ», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες δεν θα υπερβούν τα 64 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2010 και ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού είναι ήδη χαμηλότερες κατά 5,6 δισ. ευρώ από τον αρχικό σχεδιασμό, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν την Παρασκευή.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η υπεραπόδοση στους επόμενους μήνες, οι τρέχουσες δαπάνες θα σημειώσουν υπεραπόδοση σε ετήσια βάση, κατά περίπου 4 δισ., χωρίς επιπρόσθετα μέτρα», είπε ο κ. Αλταφά.

«Oι αρχές, ωστόσο, θα πρέπει να είναι έτοιμες για ενδεχόμενες περικοπές, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική υστέρηση των εσόδων», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου