ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

συγκρατημένη-αισιοδοξία-για-την-οικο-481243

Μήνυμα αισιοδοξίας επιχείρησαν να στείλουν Παπανδρέου και Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους- υπάρχουν ακόμα στόχοι που θα δώσουν ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να δώσουμε στην Ελλάδα προοπτική". "Οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας", είπε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι "τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά τις δυσκολίες", μίλησε για "τολμηρές πρωτοβουλίες στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αποδώσουν καρπούς", ενώ έκανε και λόγο για "συνθήκες ενάρετου κύκλου", καθώς -όπως είπε- η χώρα αφήνει πίσω "ένα φαύλο κύκλο". "Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι", υπογράμμισε.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

"Συγκυριακή η υστέρηση των εσόδων"

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ως μικρή και συγκυριακή την υστέρηση στα έσοδα, ύψους 800 εκ. ευρώ και πιστεύουν ότι δεν θα συνεχιστεί, ενώ προσθέτουν ότι το κράτος αναμένει εισπράξεις από το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και τα φυσικά πρόσωπα, στην εκκαθάριση των οποίων σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση.

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας και εκτιμούν χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση προχωράει για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό πακέτο, αναφέρουν ότι τα περιθώρια είναι γνωστά, προσθέτουν δε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για στοχευμένες δράσεις και ρίχνοντας το βάρος στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών σημειώνουν χαρακτηριστικά, πως το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτά που δίνεις, τα οποία είναι πολλά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αυτές εξήλθαν με καλά αποτελέσματα από το πρόσφατο στρες-τεστ και θεωρούν ότι εξίσου καλά θα είναι και τα αποτελέσματα του επόμενου τεστ.

Προσθέτουν ότι το κράτος θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που επιθυμεί η ΑΤΕ, αφήνοντας όμως ανοιχτό, το ύψος του ποσοστού αυτής της συμμετοχής.

Το μέτωπο της φοροδιαφυγής

"Η κυβέρνηση επιταχύνει με νομοσχέδιο τις δικαστικές διαδικασίες για την είσπραξη των εκκρεμών φορολογικών εσόδων", είπε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Υπάρχει η πολιτική βούληση επεσήμανε χαρακτηριστικά Γ. Καπελέρης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τόνισε ότι στόχος του Σώματος είναι η είσπραξη πέντε δισ. έως το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι ήδη το επτάμηνο μπήκαν στα κρατικά Ταμεία 2,5 δισ., ενώ όλο το 2009 μόνο 1 δισ. 700 εκατομμύρια. Αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν στους ελέγχους εργάτες ή φοιτητές με πολυτελή κότερα ή τζιπ 6.000 κυβικών! Σημειώνεται ότι σήμερα εκκρεμούν στα πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης 100.000 προσφυγές για φορολογικές υποθέσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου