ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση για το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

πτώση-για-το-εμπορικό-έλλειμμα-τον-ιού-483905

Κατά 367 εκατομμύρια, στα 1,943 δισ. ευρώ, μειώθηκε τον Ιούνιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η μείωση οφείλεται στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.
Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων και πλοίων, κατά 430 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων και για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 113 και 38 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο 150 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 291 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες υποχώρησαν κατά 210 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 136 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε περίπου στο ήμισυ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, καθώς αυξήθηκε κατά 32 εκατ. ευρώ ή 0,2% σε 14,5 δισ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων αντισταθμίστηκε από την μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των εισοδημάτων, καθώς και από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.
Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 97 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, κατά 1,1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πληρωμές για τις εισαγωγές αυτές μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 8,7%, ενώ οι εισπράξεις από τις αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 276 εκατ. ευρώ ή 4,9%.
Στον αντίποδα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 841 εκατ. ευρώ ή 23,4% και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 142 εκατ. ευρώ ή 7,7%.
Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 135 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.
Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 14,8%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 20,1%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 304 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 253 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 11,9%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 10,5%.
Οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 84 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 103 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 130 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Η μείωση αυτή αντανακλά κατά το 80% τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων των «λοιπών τομέων» (μεταναστευτικά εμβάσματα κ.λπ.) και κατά το 20% τη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου