ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλεισαν οι «κάνουλες» των τραπεζών

εκλεισαν-οι-κάνουλες-των-τραπεζών-851206

Απογοητευτικά χαρακτηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ – ΕΒΕΑ, μέσω της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου στο Διαδίκτυο, σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις – μέλη του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις, που στην συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Συγκεκριμένα:

– Το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

– Το 89% ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.

– Το 82% ότι διαπιστώνει δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων του σε κοινοτικά ή ειδικά προγράμματα.

– Το 93% ότι έχει πτώση κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις του λόγω οικονομικής κρίσης.

– Το 91% ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών του προς την επιχείρησή του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται στην συντριπτική πλειονότητα οι επιχειρήσεις. Σε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, βέβαια, εκτός της ύφεσης που πλήττει την αγορά, σημαντικό ρόλο παίζει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, αλλά και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα».

» Δυστυχώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και εκ του λόγου αυτού αδυνατεί σήμερα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

» Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει περιορίζεται μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας, αγνοώντας τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς αλλά και γενικότερα της κοινωνίας».

«Εμφύλιος» για τις προσφορές

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο λιανεμπόριο με φόντο τις αλλεπάλληλες προσφορές από τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.

Πριν ακόμα τελειώσουν οι θερινές εκπτώσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζουν νέο γύρο προσφορών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκαλώντας την αντίδραση των μικρομεσαίων που αντιπροτείνουν χαμηλές τιμές όλο το χρόνο.

Όπως επισημαίνεται η πτώση των πωλήσεων στη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων, αλλά και η απροθυμία των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές, παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών, επαναφέρει στο προσκήνιο την κόντρα μεταξύ των μεγάλων και των μικρών του λιανεμπορίου.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και τοπικών εμπορικών συλλόγων, υποστηρίζουν ότι οι προσφορές που προηγήθηκαν των θερινών εκπτώσεων δεν βοήθησαν στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ούτε στην τόνωση της αγοράς και ότι δίνουν λάθος μήνυμα στους καταναλωτές για τις τιμές.

«Σε ένα ποσοστό οι πρόσφορες όλο το προηγούμενο διάστημα αποπροσανατόλισαν τους καταναλωτές. Θα έλεγα ότι αυτό που χρειάζονται οι καταναλωτές, αλλά και η αγορά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι να υπάρχουν σταθερά χαμηλές τιμές. Το επιβάλλει η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι εμμένουν στη θέση τους για περιορισμό των προσφορών και έχουν ζητήσει με υπόμνημά τους από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις με σκοπό τον περιορισμό των προσφορών από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν, εφαρμόζοντας μια πολιτική «σταθερής, καθαρής και προσιτής τιμής».

Από τη δική τους πλευρά πάντως, οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου βρίσκονται στην άλλη πλευρά και ετοιμάζονται για μπαράζ προσφορών από τον Σεπτέμβριο, μετά το τέλος των θερινών εκπτώσεων.

Για το ίδιο θέμα, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σημειώνουν ότι και το δίμηνο πριν από τις εκπτώσεις οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 23%.

Η κατάσταση αυτή γεννά προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά το επόμενο τρίμηνο, αφού δεν αναμένεται αύξηση της ούτως ή άλλως ασθενούς ζήτησης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου