ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάλλας: Bιώσιμη ανάπτυξη, με σταθερό φορολογικό περιβάλλον & αποκατάσταση εμπιστοσύνης

σάλλας-bιώσιμη-ανάπτυξη-με-σταθερό-φορ-461212

Τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας περιέγραψε σε δήλωσή του για την οικονομία, ο Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως την ανάγκη αποκατάστασης ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς.

Παράλληλα, για ένα επενδυτικό στοίχημα που θα κερδηθεί έκανε λόγο ο πρόεδρος της Lyktos Group, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Παγκρήτιας στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου αναφέρθηκε στην απόφαση συμμετοχής του στην Τράπεζα και στα σχέδιά του για το μέλλον.

Η Lyktos Participations είναι Εταιρία Αποκλειστικού Σκοπού, που συστήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκρήτια. Το πράσινο φως για τη συμμετοχή έδωσαν την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του SSM.

«Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά», δήλωσε ο κ. Σάλλας.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Σάλλα:
«Ανήκω σ΄ εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκαν σκληρά.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε φάση σταθεροποίησης.
Eίναι πολλοί οι τομείς που παρουσιάζουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων ως την ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), τις εξαγωγές, την καινοτομία και τον τουρισμό.

Πρωτοπόρα επενδυτικά εργαλεία μπορούν να δώσουν προοπτική υψηλών αποδόσεων στις παραπάνω διακεκριμένες δράσεις.

Αυτή είναι η στιγμή που η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως με την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς.

Κινήσεις όπως αυτή που συντελείται στην Παγκρήτια εξυπηρετούν τον παραπάνω στόχο καθώς μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και για νέα κεφάλαια.

Στην επενδυτική μας διόπτρα παραμένει η μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει να βρει ξανά τον βηματισμό της.

Σταδιακά και με σχέδιο μπορούν να δομηθούν οι προϋποθέσεις για τη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της οικονομίας και τη δημιουργία πλούτου.

Εμείς πάντως θα αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Νέα εποχή Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα
Oλοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την είσοδο της Lyktos Participations A.E. ως Στρατηγικού Επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Lyktos Participations είναι Εταιρία Αποκλειστικού Σκοπού, που συστήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκρήτια. Το πράσινο φως για τη συμμετοχή έδωσαν την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του SSM.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και έτσι η Lyktos Participations αποκτά το 21,49%. Σύμφωνα με το καταστατικό του πιστωτικού ιδρύματος με το μερίδιο αυτό, η Lyktos έχει το δικαίωμα διορισμού του Διευθύνοντος Συμβούλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας και της τοποθέτησης δύο ακόμη μελών, στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας.

Τα κεφάλαια της αύξησης υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως αυτές ορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Παγκρήτιας στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πρόεδρος της Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας αναφέρθηκε στην απόφαση συμμετοχής του στην Τράπεζα και στα σχέδιά του για το μέλλον. «Είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα που θα το κερδίσουμε αποδεικνύοντας πως η Ελληνική Οικονομία και ασφαλώς η Οικονομία της Κρήτης έχουν προοπτικές και δυναμική ανάπτυξης.

Στόχος μας είναι να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Θέτουμε τους στόχους και τους υπηρετούμε με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά» δήλωσε ο κ. Σάλλας.

Ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας κ. Νικόλαος Μυρτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Σάλλα σημειώνοντας ότι η «συνάντηση» αυτή δεν ήταν τυχαία. «Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένας επιτυχημένος Ελληνας τραπεζίτης, ο άνθρωπος που έχτισε την πρώτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας από μηδενική βάση, ενώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην καταγωγή του κ. Σάλλα από το Ηράκλειο της Κρήτης, έδρα της Τράπεζάς μας. Tον καλωσορίζω! Πιστεύω ότι με την είσοδο της Lyktos στο μετοχικό μας κεφάλαιο, ξεκινά μια καινούρια εποχή για την Παγκρήτια, για την τοπική οικονομία, για τους εργαζόμενούς μας και τους 84.000 μεριδιούχους- μετόχους μας.» δήλωσε ο κ. Μυρτάκης.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύει η Τράπεζα είναι :

Ο πρωτογενής τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία, κυρίως στο χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο πολιτισμός κ.ά

Στόχοι
O Πρόεδρος της Lyktos Μιχάλης Σάλλας και ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Νίκος Μυρτάκης αναφερόμενοι στους στόχους της επόμενης ημέρας δήλωσαν ότι από σήμερα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που θα ενισχύσουν την Τράπεζα και θα την οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας.

Eξειδικεύοντας αναφέρθηκαν:
– Στην περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών δεικτών με ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική τραπεζική στους βασικούς τομείς της Κρητικής Οικονομίας, και νέα καταθετικά προϊόντα.

– Στη διεύρυνση καταθετικής βάσης με προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του καταθετικού κόστους και μηδενισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Τράπεζας από τον ELA.

– Στην αναβάθμιση της μηχανογράφησης

– Στη δημιουργία Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας (πχ εξαγωγές- τουρισμός ) μέσω εξειδικευμένων προϊόντων.

-Στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της στελέχωσης της Τράπεζας, ιδιαίτερα στον τομέα των NPL’s (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια) κατά τα πρότυπα των συστημικών τραπεζών.

– Στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Τομέα Χορηγήσεων.

Η αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης θα αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες για την Τράπεζα.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την Παγκρήτια σε μία πρότυπη Συνεταιριστική Τράπεζα» κατέληξε στην παρουσίασή του ο κ. Σάλλας, ενώ ο κ. Μυρτάκης πρόσθεσε πως «επιθυμία αποτελεί η Παγκρήτια να καταστεί μοντέλο για τις συνεταιριστικές τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» .

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου