ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kαμίνι παντού – Σε καύσωνα η οικονομία

kαμίνι-παντού-σε-καύσωνα-η-οικονομία-851206

Ο τίτλος "Θερμό καλοκαίρι" έχει διπλή ανάγνωση: Από τη μία ο υδράργυρος που σκαρφαλώνει κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου και από την άλλη τα οικονομικά μεγέθη που προκαλούν κρύο ιδρώτα προεξοφλώντας "καυτό φθινόπωρο".

Ο πυρήνας της ανησυχίας εντοπίζεται στους τομείς της ύφεσης, των εσόδων και της ανεργίας, ενώ χαμόγελα προκαλεί μόνο η μείωση του ελλείμματος. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης, με παράλληλες παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα στο κράτος που θα ανακουφίσουν τα ασθενέστερα στρώματα.

Την ίδια στιγμή σημαντική μείωση σε ποσοστό 39,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εξάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%.

Μείωση 25% παρουσίασε η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων κατά τον Ιούνιο, ανερχόμενη σε 3.478,7 εκ. ευρώ έναντι 4.636,0 εκ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009. Παράλληλα, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών κατά το μήνα Ιούνιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.372,3 εκ. ευρώ έναντι 1.240,4 εκ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6%.

Συρρίκνωση 3,5% για την οικονομία

Επιταχύνθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, καθώς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση.

Στο πρώτο φετινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 2,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η οικονομία παρουσίασε πτώση 2,5% και 2,6% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Έναντι του πρώτου φετινού τριμήνου, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5% έναντι πρόβλεψης 1%. Στα τρία προηγούμενα τρίμηνα, η πτώση ήταν 0,8%, 0,8% και 0,5% αντίστοιχα.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, «δεν έχουμε δει τα χειρότερα» στην ιδιωτική κατανάλωση καθώς ακόμα δεν έχει γίνει ορατή η επίδραση της αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως προσθέτουν η επιδείνωση της ύφεσης μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος, ειδικά αν η οικονομία συρρικνωθεί περισσότερο από 4%.

Μέσα σε αυτές της συνθήκες οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την κόπωση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Το spread παραμένει στις 800 μονάδες και το CDS αυξήθηκε ελαφρά για να ανέλθει στις 795 μονάδες.

Πολιτικές αντιδράσεις

Αλλαγή πορείας ζητεί η ΝΔ, καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ύφεση λόγω των μέτρων του Μνημονίου.

Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως «τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η κατανάλωση μειώνεται, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, η οικοδομική δραστηριότητα ελαχιστοποιείται, η ανεργία διογκώνεται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες επενδύσεις εκμηδενίζονται, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση βαθαίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «είναι σαφές ότι απαιτείται αλλαγή πορείας. Ότι χρειάζεται άλλος, εναλλακτικός, δρόμος. Ο δρόμος της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, και όχι ο μονόδρομος του Μνημονίου ή ο "τέταρτος δρόμος" του πρωθυπουργού του Μνημονίου».

Στο 12% εκτοξεύθηκε η ανεργία τον Μάιο

Στο 12% εκτοξεύθηκε τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας, έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί.

Τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,9%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν είναι εποχικώς προσαρμοσμένα, ώστε να συμπεριλάβουν την ενδεχόμενη πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2009, οι άνεργοι αυξήθηκαν (+43,2%) κατά 181.784 άτομα, σε 602.185. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι το υψηλότερο που έχει ανακοινωθεί από τότε που άρχισαν να ανακοινώνονται στοιχεία σε μηνιαία βάση, το 2004.

Έναντι του Απριλίου, αυξήθηκαν κατά 5.206 άτομα (+0,9%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανά περιφέρεια έχουν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (15,9%), η Δυτική Μακεδονία (13,3%), η Κεντρική Μακεδονία (13,1%) και η Στερεά Ελλάδα (13%). Στην Αττική, ήταν 11,9%.

Τα χαμηλότερα ήταν σε Νότιο Αιγαίο (8,1%) και Ιόνια Νησιά (8,6%).

Κατά φύλο, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 9,9% για τους άνδρες (από 6,3% τον Μάιο του 2009) και 14,8% για τις γυναίκες (από 11,5%).

Τέλος, στις ηλικίες 15-24 και 25-34 η ανεργία «θερίζει», καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 32,5% και 15,8% αντίστοιχα.

Αντιδράσεις

«Η αύξηση της ανεργίας κατά 42,3% μέσα σε ένα χρόνο σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη προμηνύει τη γιγάντωση του «κοινωνικού καύσωνα» τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Η κυβέρνηση, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της, είναι αδύναμη και ανήμπορη να αναχαιτίσει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη και επιβεβαιώνει την ανάγκη επείγουσας υιοθέτησης των προτάσεων της ΝΔ για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που απαντά στην απουσία μέτρων για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης», προσέθεσε.

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η αύξηση της ανεργίας στο 12% το Μάιο του 2010 που προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας σε σχέση με το Μάιο του 2009 (8.5%), αλλά και τα πρόσφατα, καταδείχνουν τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

» Όσα μέτρα και αν πάρουν για να φτιασιδώσουν το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, αυτό δεν εξανθρωπίζεται. Καμιά αυταπάτη. Οργάνωση του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων, συσπείρωση και πάλη για την ανατροπή του».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε την εξής δήλωση:

«Η νέα αύξηση της ανεργίας που ανακοινώθηκε σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μνημόνιο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ και στα αντικοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν σε εφαρμογή του. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η συρρίκνωση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι, κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, οδηγούν σε μείωση της ζήτησης, σε ύφεση, σε κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, σε κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και σε δραματική αύξηση της ανεργίας.

» Η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για χρηματοδότηση ανέργων για να δημιουργήσουν ‘κοινωνικές εταιρείες’ είναι μία καθαρή επικοινωνιακή φούσκα. Δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να την αποκρύβει για όσο διάστημα διαρκέσει η επιδότηση αυτού του προγράμματος. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση στοιχειωδών υποχρεώσεων του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μία νέα γενιά ‘ψευδοεργαζόμενων’ ορισμένου χρόνου, που θα στερούνται βασικών εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

» Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ομιλεί για ‘κοινωνική οικονομία’, όταν με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε καθίζηση, την παραγωγική υποδομή της χώρας σε διάλυση και την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία».

Υστέρηση των εσόδων

Tα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μείωση των εσόδων κατά 6,9% τον Ιούλιο, μακράν του ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 13,7%. Μετά τις δραματικές επιδόσεις του Ιουλίου, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων καθηλώθηκε στο επτάμηνο στο 4,1% από 7,2% στο εξάμηνο.

Στοιχεία σοκ για τον εμπορικό κόσμο

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τη χαμηλή κατανάλωση στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γ. Κασιμάτη. Επισημαίνει ότι τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει τους 150.000. Την ίδια ώρα, ούτε οι μεγάλες εκπτώσεις κατόρθωσαν να δώσουν "ανάσα" στην αγορά.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Δύο ημερομηνίες-ορόσημο έχει θέσει η κυβέρνηση, με στόχο της αλλαγή της ψυχολογίας, την τόνωση της αγοράς, αλλά και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων. Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών κατά την ομιλία του για την 3η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ) και στη ΔΕΘ, στα μέσα του ιδίου μήνα.

Κύκλοι της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης, που αφορούσε στην εξασφάλιση της δανειακής σταθερότητας, παρήλθε επιτυχώς, και τώρα εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα στο κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία, προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη η ζωή των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων τάξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "προτεραιότητα η στήριξη των ασθενέστερων" προκειμένου να αισθανθούν πιο ασφαλείς.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου