ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρειαζόμαστε έναν τέταρτο πολιτικό δρόμο»

χρειαζόμαστε-έναν-τέταρτο-πολιτικό-483295

Στην αναζήτηση ενός «τέταρτου» πολιτικού δρόμου αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Christian Science Monitor.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχθηκε την αποτυχία του «τρίτου δρόμου» -του συμβιβασμού του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό-, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτορύθμισης της αγοράς αποδείχθηκε λανθασμένη.
«Αντί για έναν "τρίτο δρόμο" χρειαζόμαστε έναν "τέταρτο δρόμο"» δήλωσε, λέγοντας ότι τα στοιχεία που αποτελούν αυτόν τον «τέταρτο δρόμο» είναι η διεθνής διακυβέρνηση και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών (όπως ο ΟΗΕ και η G20) που θα θέτει τη διεθνή αλληλεγγύη πάνω από εθνικά συμφέροντα.
Αυτός ο δρόμος θα επιτρέπει στις αγορές να αναπτύσσονται, αλλά όχι εις βάρος της δημοκρατίας, είπε.
Τόνισε ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας «δείχνει» μια ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «πραγματική πολιτική ένωση», καθώς και συντονισμός οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να προστατευθούν τα κράτη-μέλη από την κερδοσκοπία.
Δήλωσε ότι για τη δημοσιονομική κρίση ευθύνεται η πολυετής οικονομική κακοδιαχείριση.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις αγορές το 2011.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η Αθήνα κερδίζει νέα αξιοπιστία μετά τα προβλήματα που προκάλεσε το δημοσιονομικό χρέος της χώρας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, είπε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει την αγορά ομολόγων από την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει αλλαγές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης, όπως περιορισμό του δημοσίου τομέα, καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ερωτηθείς εάν τα μέτρα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοτικότητά του είπε ότι στόχος του δεν είναι η επανεκλογή, αλλά να αφήσει πίσω του μεταρρυθμιστικό έργο.
Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλείψει την κοινωνική του ατζέντα και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι αλλαγές που γίνονται θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα έχει τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργο Παπανδρέου.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμπαράστασή του σχετικά με την κατάσταση, που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία, και εξέφρασε την ετοιμότητά του να παράσχει στη ρωσική πλευρά την απαραίτητη βοήθεια στη μάχη με τη φωτιά» αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση.
«Οι κ.κ. Βλ. Πούτιν και Γ. Παπανδρέου συζήτησαν επίσης ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου