ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός τροχιάς κινείται η οικονομία

εκτός-τροχιάς-κινείται-η-οικονομία-492202

Αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, προσεγγίζοντας το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται πως η επίδοση του α’ τριμήνου (-2,5%) ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, ωστόσο η μεγάλη πτώση των δημοσίων επενδύσεων, η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η αργή υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι καθυστερημένες εισπράξεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, επέδρασαν αρνητικά στην ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου.
Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς θα αποτυπώνουν για το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2010 πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, πτώση των αποθεμάτων, υποχώρηση της συνολικής κατανάλωσης, μικρή πτώση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και σημαντική πτώση των εισαγωγών.
Αναλυτές εκτιμούν για το σύνολο του έτους πως η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το 2010 αναμένεται 3%, με πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,9%, υποχώρηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 10,5%, με πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 7,5% και των αποθεμάτων κατά 42%.
Επίσης, αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,5% και πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,5%.
Όσον αφορά στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 0,8%, λόγω αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ κατά 3,8%.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το ΑΕΠ εφέτος θα υποχωρήσει κατά 4%. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η ύφεση εφέτος θα είναι χαμηλότερη από 4%.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως όλες οι αναπτυξιακές δράσεις του προγράμματος οικονομικής πολιτικής θα αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς μετά το φθινόπωρο και εκτιμούν πως με όπλα τον αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο ενισχύσεως της ρευστότητας των τραπεζών η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Βολές από την Αντιπολίτευση
Για έωλη και βραχύβια θριαμβολογία σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατηγορεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Για άλλη μια φορά, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες. Η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα, έγινε υστέρηση» ανέφερε.
«Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας και οι νέες βαριές θυσίες που επιβάλλει στο λαό η κυβέρνηση αναδεικνύουν πόσο κάλπικες και απατηλές ήταν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για φιλολαϊκή διέξοδο απ’ την κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.
Μάλιστα, συνεχίζει, «αποδεικνύεται ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της μίας ή της άλλης μορφής διαχείρισης αλλά οφείλεται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο τα στρατηγικά συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε: «Ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία του κατεδαφιστικού προγράμματος, που εφαρμόζουν κυβέρνηση-τρόικα στο ‘πειραματόζωο’ που έχει καταντήσει η χώρα μας.»
Ο ίδιος ζήτησε, μεταξύ άλλων, την απεμπλοκή από το μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με χαρακτηριστικά ανάλογα με εκείνα του δημοσίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου