ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

προς-κατάργηση-ο-ειδικός-φόρος-κατανά-476513

Στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που επιβλήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Όπως παραδέχονται κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το κακό το οποίο προκάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο στον κλάδο των οινοπαραγωγών ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα που έφερε τελικά στα δημόσια ταμεία.

Στις συναντήσεις μάλιστα με τους δανειστές ζητήθηκε η κατάργηση του μέτρου, προκειμένου να αρθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία.

Την εξέλιξη αυτή, είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνάντηση που είχε (27 Απριλίου) με την κλαδική συνεταιριστική οργάνωση αμπελουργικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, δείχνοντας μάλιστα τον ερχόμενο Αύγουστο ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (τα οποία ήδη μελετώνται) με προοπτική μηδενισμού του συντελεστή και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την σχετική διάταξη και οποία, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Πάντως προς την θετική αυτή εξέλιξη για άρση αυτού του στρεβλού μέτρου, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο, εκτός φυσικά από τις έντονες αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων και των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

– Η μειωμένη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου, δεδομένου ότι οι εισπράξεις στα φορολογικά έσοδα, που ήταν πολύ χαμηλότερες από τα 55 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η επιβολή του φόρου 20 λεπτών το λίτρο (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη).

– Η τεράστια γραφειοκρατία που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου στους παραγωγούς και το υπόλοιπο σύστημα διακίνησης του κρασιού.

– Η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο λαθρεμπόριο του οίνου όπως πιστοποιούν οι έλεγχοι των συνεργείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 65% της παραγόμενης ποσότητας.

– Η αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώθηκε στο 4,2% που επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου