ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει η συμφωνία: Αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

τι-φέρνει-η-συμφωνία-αξιολόγηση-και-κι-480510

Αλλαγές στα εργασιακά και αξιολόγηση στο Δημόσιο φέρνει η νέα συμφωνία που έκλεισε έπειτα από 12 ώρες διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στα εργασιακά

Όσον αφορά στα εργασιακά, βάσει τη νέας συμφωνίας, παρατείνονται οι αλλαγές των μνημονίων με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018 και άρα συνεχίζεται η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στις ομαδικές απολύσεις, καθώς η υπουργική απόφαση που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθούν καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης. Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν ξεπερνά το 5% και δεν υπάρχει λοκ άουτ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το ανώτατο συμβούλιο εργασίας θα αναλάβει τον έλεγχο τους.

Τέλος και πάλι όσον αγορά στις ομαδικές απολύσεις, σημειώνουν ότι μετά το τέλος του προγράμματος και από το Σεπτέμβριο του 2018 κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Στο Δημόσιο

Όριο στον αριθμό των συμβασιούχων στο Δημόσιο, νέα αξιολόγηση και κινητικότητα φέρνει η νέα συμφωνία. Όσον αφορά στον αριθμό των συμβασιούχων με βάση τη συμφωνία θα πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον επόμενο χρόνο (Δεκέμβριο 2017) και σε 48.420 σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019.

Τέλος, από τη στιγμή που τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα γίνεται μία πρόσληψη γα κάθε τρεις αποχωρήσεις και όχι πέντε.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου