ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφυγαν ζητώντας πολιτική στήριξη στα μέτρα

εφυγαν-ζητώντας-πολιτική-στήριξη-στα-483347

Ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίσθηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως διευκρίνισαν, η Ελλάδα θα λάβει την δόση των 9 δισ. ευρώ, αλλά εμφανίσθηκαν φειδωλοί για το μέλλον, τονίζοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Όπως τόνισαν οι κ.κ. Servaas Deroose (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Poul Thomsen (ΔΝΤ) και Klaus Masuch (ΕΚΤ) το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ξεκίνησε δυναμικά και όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο έχουν ικανοποιηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως παρά την πρόοδο παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και απαιτούνται προσαρμογές σε πολλούς τομείς.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της τρόικας κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα αξιολόγησαν αφενός την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, συζήτησαν αφετέρου για τις νέες παρεμβάσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν στο προσεχές διάστημα.

Οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών έδωσαν εύσημα στην Κυβέρνηση για την ταχύτατη δημοσιονομική προσαρμογή, για τις αλλαγές σε φορολογία, διοίκηση και ασφαλιστικό, ενώ υπογράμμισαν πως το δυναμικό ξεκίνημα πρέπει να συνεχιστεί.

Ενδεικτικώς τόνισαν πως πρέπει να δοθεί προσοχή στην συγκράτηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στις δαπάνες των ΟΤΑ, του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας. Σημείωσαν πως οι αλλαγές θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις αντοχές της κοινωνίας και να είναι στοχευμένες. Για παράδειγμα ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση φόρων στα υψηλά εισοδήματα.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη στήριξη της απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων», ήτα το κοινό μήνυμα των αξιωματούχων.

Συρρίκνωση

Οπως είπαν, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος:

Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και 2,5% το 2011.

Ωστόσο, σε σχετικά με τον πληθωρισμό αναθεώρησαν την εκτίμηση τους για το 2010 σε 4,75%, λόγω κυρίως των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι κ.κ. Deroose, Thomsen και Masuch διευκρίνισαν τα εξής:

Για τα έσοδα: Η αύξηση τους ανέρχεται σήμερα σε ετήσια βάση στο 6%. Υπάρχουν προσδοκίες ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει σημαντική αύξηση. Σε κάθε περίπτωση δήλωσαν αισιόδοξοι πως η αύξηση των εισπράξεων θα προσεγγίσει στο τέλος του χρόνου τον στόχο αύξηση του 13,7%.

Για το χρέος: Απεκάλυψαν πως θα υπάρξει αναθεώρηση του στόχου για το 2010, κατά 5% – 7%, ενώ θα ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου διαβούλευση της Eurostat με την ΕΛΣΤΑΤ για την μέθοδο υπολογισμού του χρέους. Οι ίδίοι τόνισαν πως η αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι δραματική και συμπλήρωναν πως έχουν καθαρή εικόνα για την εξέλιξη των μεγεθών.

Για τα πολιτικά κόμματα: Αν και δεν περιέγραψαν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους κομματικούς αρχηγούς είπαν πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι σημαντικό για την Ελλάδα και πως οι ίδιοι θα ήθελαν να υπάρχει στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Για την ΔΕΗ: Τόνισαν πως ο ενεργειακός κλάδος είναι σημαντικός για την οικονομία και πως για τον λόγο αυτό υπήρξαν εκτεταμένες συζητήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου. Για την ΔΕΗ είπαν πως συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις και πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την Κυβέρνηση το φθινόπωρο. Έθεσαν ωστόσο θέμα εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας.

Για τις ΔΕΚΟ: Απεκάλυψαν πως εξετάσθηκε η αναδόμηση των ΔΕΚΟ και σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως οι αποφάσεις για καταργήσεις, συγχωνεύσεις ή και απολύσεις προσωπικού θα ληφθούν από την Κυβέρνηση.

Για την επιστροφή στις αγορές: Αν και επισήμαναν πως οι διεθνείς αγορές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, είπαν πως η επιστροφή για δανεισμό στις αγορές προϋποθέτει στην σταθεροποίηση της οικονομίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι αξιωματούχοι καλωσόρισαν την έκδοση εντόκων γραμματίων από το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζοντας σημαντική και για τις τράπεζες την κίνηση αυτή, καθώς οι τίτλοι δίνονται ενέχυρο στην ΕΚΤ.

Για τις τράπεζες: Χαρακτήρισαν θετικό ότι η Κυβέρνηση έδωσε εντολή για τη στρατηγική αναδιάρθρωση ου τραπεζικού τομέα, είπαν πως υπάρχει σημαντικός έλεγχος στις κρατικές τράπεζες και αναγνώρισαν την στήριξη ρευστότητας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Για την τριετή συμφωνία ΣΕΒ –ΓΣΕΕ: Καλωσόρισαν την τριετή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που προβλέπει πάγωμα μισθών το 20010 και αυξήσεις το 2011 και 2012. Οι ίδιοι σημείωσαν πως δεν υπάρξει αξίωση για εσαεί πάγωμα των μισθών, ενώ αναφερόμενοι στο θέμα 13ου και 14ου μισθού τόνισαν πως αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν απαιτούνται μειώσεις μισθών, ήτοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο σε περίπτωση που το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας εξακολουθήσει.

Για τον ΟΣΕ: Ανέφεραν πως ο ΟΣΕ κοστίζει ετησίως 1 δισ. ευρώ στους Έλληνες πολίτες, την στιγμή που το επίπεδο εξυπηρέτησης υπολείπεται του ευρωπαϊκού. Τόνισαν πως θα πρέπει να α υπάρξει αναδιάρθρωση και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη και δίνοντας ραντεβού για το Οκτώβριο επεσήμαναν πως η παρουσία του κλιμακίου στην Ελλάδα συνοδεύεται από μια «θεμελιώδη παρεξήγηση». «Εμείς δεν λέμε τι θα πράξει η Κυβέρνηση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, Το πρόγραμμα είναι κυβερνητικό και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Κυβέρνηση», τόνισαν χαρακτηριστικά.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου