ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις

δεν-υπάρχουν-νέες-δεσμεύσεις-493815

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο ούτε νέα μέτρα», τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα συντάχθηκε ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν περιέχει νέες δεσμεύσεις ή νέα μέτρα, και το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα εξετασθεί από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Συμπλήρωσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της β΄δόσης του δανείου, η οποία -όπως είπε- θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Ecofin προκειμένου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δέκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τον ίδιο μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. για τις τράπεζες

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα «τεστ αντοχής» πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, (ATEbank), υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής.

Συνολικά, οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές επιλογές και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μεταξύ των στόχων είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη και θα εκταμιευτεί μεταξύ 13 – 15 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- «χρειάζεται δουλειά».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 τα έσοδα θα εξελιχθούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους, προσθέτοντας ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως η απόκλιση είναι 350 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Διαρθρωτικές αλλαγές

«Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, είπε ότι η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

«Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο τη νέα δομή και νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.

Σχετικά με τον κλάδο της υγείας, επανέλαβε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στις δαπάνες των νοσοκομείων και απαρίθμησε δράσεις όπως η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και ο διορισμός ελεγκτών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο»

Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Για το δημόσιο τομέα, είπε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων», σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην κερδοφορία.

«Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», διαβεβαίωσε.

Τέλος, είπε ότι δεν θα γίνει φέτος αναθεώρηση του ΑΕΠ.

«Αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να υπάρξει το 2010, τους στόχους θα τους πιάσουμε με βάση το σημερινό ΑΕΠ», είπε και προσέθεσε ότι «η όποια αναθεώρηση θα γίνει του χρόνου», καθώς και ότι είναι μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν θα μετέχει, καθώς «είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου