ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ατζέντα συζητήσεων με την τρόικα ελεγκτών

νέα-ατζέντα-συζητήσεων-με-την-τρόικα-ε-484336

Ραντεβού για χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ξανά οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Τρόικα των ελεγκτών.
Οι "τελικές" συναντήσεις του υπουργού με τους επικεφαλής του κλιμακίου των απεσταλμένων των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα δεν έχουν αφού, όπως αποδεικνύει και η "εκτός προγράμματος" συνάντησή τους με την υπουργό Περιβάλλοντος και αρμόδιας για τη ΔΕΗ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η "ατζέντα" των συζητήσεων άλλαξε άρδην.
Ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει τεράστια σημασία στο τι ακριβώς θα περιλάβει η τελική έκθεση των ελεγκτών στο πόρισμα που θα στείλουν σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Αν και ο κύκλος των ελέγχων είχε τυπικά ολοκληρωθεί από την περασμένη εβδομάδα, οι ελεγκτές είτε ανακαλύπτουν "κενά" στην ενημέρωση που έλαβαν, είτε θέτουν και νέα θέματα πολιτικής (ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις, έλεγχος δαπανών στο ευρύτερο δημόσιο), θέτοντας από τώρα τις βάσεις για τους ελέγχους του φθινοπώρου για την Τρίτη δόση του δανείου.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως θεωρούν πως κατά την παραμονή τους στην Αθήνα εδώ και δώδεκα μέρες, έχουν δει πολλά με τα μάτια τους ως προς τις αντιδράσεις που συναντά η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών (μεταφορείς, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ.λ.π.).
Στη βάση αυτή, εκτιμούν, θα πρέπει και η Τρόικα να κατανοήσει πως έχουν γίνει τόσα πολλά μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή του Μνημονίου, ώστε δεν θα πρέπει να πιέζουν για παραπάνω ζητήματα και ανατροπές, από όσα μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου