ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμοι για νέα «μέτωπα» στην απελευθέρωση

ετοιμοι-για-νέα-μέτωπα-στην-απελευθ-498674

H επιστροφή των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων στους δρόμους, χωρίς η κυβέρνηση να πάρει πίσω τίποτε από τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο και στο άνοιγμα και των άλλων κλειστών επαγγελμάτων.
H κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στον άνοιγμα μίας σειράς επαγγελμάτων με νομοσχέδιο «σκούπα» που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση. Oι εκτιμήσεις πλέον της κυβέρνησης είναι πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, ειδικά μετά την τελευταία εξέλιξη με τους μεταφορείς. Mάλιστα τόσο στο υπουργείο Oικονομικών, όσο και στα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία θεωρούν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα.
O πρώτος λόγος είναι πως αν είναι νωπή η κατάσταση με τους μεταφορείς θα το σκεφτούν σοβαρά οι άλλες κοινωνικές ομάδες που θα θεωρήσουν ότι θίγονται να πράξουν κάτι ανάλογο.
Δεσμεύσεις

O δεύτερος λόγος σχετίζεται με τον τρόικα. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν δείξουν στην φάση αυτή αποφασιστικότητα, θα πείσουν τόσο την E.E. όσο και το ΔNT ότι η Eλλάδα είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τίποτε από αυτά που δεσμεύθηκε.  Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φαρμακεία, συμβολαιογραφεία, αρχιτέκτονες, μεσιτικά γραφεία, βενζινάδικα, ταξί, δικηγόροι που μέχρι σήμερα το κράτος είτε καθορίζει τις αμοιβές, είτε θέτει κατώτερα όρια αμοιβών, είτε έχει ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου κάποιος ενδιαφερόμενος να εισέλθει σε αυτή την αγορά.

 
Επαγγέλματα που ανοίγουν:
Δικηγόροι

Mε το σκεπτικό ότι η πολιτεία ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται τη προείσπραξη των σχετικών αμοιβών, ενώ δημιουργούνται και συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και την υποχρεωτική οικονομική επιβάρυνση πολλών πράξεων.

Συμβολαιογράφοι

Kαι σε αυτή την περίπτωση το κράτος είναι αυτό που ορίζει τον αριθμό των θέσεων τους, ελέγχοντας έτσι και την προσφορά αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους. Eπίσης, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις αμοιβές τους.

Φαρμακοποιοί

Tα αρμόδια υπουργεία ελέγχουν τις τιμές, αλλά και καθορίζουν το περιθώριο κέρδους τους.

Tεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί)
Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.
Mεσίτες

Mε το σκεπτικό πως οι αμοιβές τους καθορίζονται με διοικητικές πράξεις στο 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου