ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα αλλά και εντολές για οικονομία

εύσημα-αλλά-και-εντολές-για-οικονομία-484112

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο τα συμπεράσματα του κλιμακίου για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου.

Το τελικό σχέδιο της έκθεσης προόδου που κατήρτισαν τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να δοθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο σε γενικές γραμμές κρίνει θετική την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου είναι εξασφαλισμένη.

Τα στελέχη της τρόικας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις δαπάνες γενικής κυβέρνησης, δηλαδή σε όλο το δημόσιο τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.).

Συζήτηση έγινε επίσης για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα για τις εγγυήσεις που κατά καιρούς έχουν λάβει οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Οι εγγυήσεις αυτές, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, όταν και στο ποσοστό που εκπίπτουν, βαρύνουν το έλλειμμα.

Εκτιμάται, πάντως, ότι για το 2010 δεν θα υπάρξει πρόβλημα επιβάρυνσης του ελλείμματος, καθώς έχει γίνει σχετική πρόβλεψη.

Το προσχέδιο της εκθέσεως προόδου που κατήρτισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα στελέχη της τρόικας εντοπίζει μεγάλη πρόοδο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγνωρίζει την βούληση της κυβέρνησης για υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εντοπίζει κίνδυνους σχετικούς τόσο με το οικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και ζητεί ένταση των προσπαθειών για υπέρβαση των προβλημάτων.

Οι αδυναμίες που εντόπισαν οι ελεγκτές σχετίζονται με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, τις χαμηλές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, της καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων, τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα πρόσθετα κόστη από την εισαγωγή του Καλλικράτη, αλλά και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων επιβαρύνουν το 2010 κατά 0,8% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.

Για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης το κλιμάκιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση του προστατευτισμού που παρείχε το κράτος σε μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Η τρόικα καθιστά σαφές πως οι σχετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2011.

Κίνδυνοι για τα έσοδα

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα, ή στον νέο τρόπο οργάνωσης σειράς επαγγελμάτων, με νομοσχέδιο «σκούπα» έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, ειδικά μετά τα αποτελέσματα με την απεργία των βυτιοφορέων. Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται τα φαρμακεία, τα συμβολαιογραφεία, οι αρχιτέκτονες, τα μεσιτικά γραφεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα ταξί και οι δικηγόροι. Στα επαγγέλματα αυτά, έως σήμερα το κράτος είτε θέτει κατώτερα όρια αμοιβών και τις καθορίζει, είτε ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου κάποιος ενδιαφερόμενος να εισέλθει στην αγορά.

Από την πλευρά, πάντως, των επικεφαλής του πολυπληθούς κλιμακίου της τρόικας -Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σέρβας Ντε Ρόουζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)- θεωρείται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου (π.χ. είσπραξη ΦΠΑ). Επιπλέον, θα ζητείται η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου. Οι ελεγκτές της τρόικας φέρεται να ζήτησαν και την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι η σύσταση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Όσον αφορά τη διαδικασία για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, στις 20 Αυγούστου θα συνεδριάσει η ειδική ομάδα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να εγκρίνει το τμήμα της δεύτερης δόσης του δανείου, που θα δοθεί από την ευρωζώνη. Θα ακολουθήσει, στις 23 Αυγούστου, η επίσημη αίτηση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση του ποσού. Η έγκριση, σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ, θα δοθεί από το Eurogroup και το Ecofin στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Από την πλευρά του ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιό του θα συνεδριάσει στις 10 Σεπτεμβρίου για να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στη δεύτερη δόση.

Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για το επόμενο έτος και τα αποτελέσματα από την υλοποίησή τους ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου