ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την εκποίηση του 40% της ΔΕΗ ζητάει η τρόικα!

την-εκποίηση-του-40-της-δεη-ζητάει-η-τρόι-496324

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) είχε το πρωί της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κ. Μαθιουδάκης, για θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα το μέλλον της ΔΕΗ.

Η τρόικα έθεσε και επισήμως το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο κ. Μαθιουδάκης είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με αυτές τις προτάσεις.

«Εμείς διατυπώσαμε την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ότι παρουσιάζει σοβαρά νομικά και τεχνικά προβλήματα», τόνισε.

Από τις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται ότι το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν αποκλείει άλλες λύσεις, πέρα από την πώληση μονάδων, που θα οδηγήσουν, πάντως, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές, όπως τις χαρακτηρίζει, απαιτήσεις. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει την ΔΕΗ» και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, με αντικείμενο τις πληροφορίες που φέρουν την Κομισιόν να πιέζει για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ανέφερε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο και ότι η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει εκφράσει και το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή αρνητική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου