ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις του Brexit

σήμα-κινδύνου-για-τις-επιπτώσεις-το-516519

Εντονη ανησυχία για τις δυνητικές παρενέργειες του Brexit διατύπωσε μεγάλο μέρος της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας χθες, ενόψει της ενεργοποίησης του Αρθρου 50 δια χειρός Τερέζα Μέι που αναμένεται σήμερα.

Σαράντα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά λόμπι που εκπροσωπούν 20 εκατ. επιχειρήσεις σε 34 χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας μια μετα-Brexit συμφωνία που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς, ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και δεν θα δημιουργεί «άχρηστα» εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Αντίστοιχο μήνυμα ετοιμάζεται να στείλει και ο ιαπωνικός επιχειρηματικός σύνδεσμος Keidanren που εκπροσωπεί τις Toyota, Hitachi και άλλους ιαπωνικούς ομίλους που απασχολούν τουλάχιστον 140.000 άτομα στη Μ. Βρετανία, που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη θέση της κ. Μέι ότι «Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία».

Την ίδια στιγμή, το 40% των μελών του γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου DIHK εκτιμά ότι η δραστηριότητα των εταιρειών στη Μ. Βρετανία θα περιοριστεί δραστικά λόγω Brexit, τονίζοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα μειώθηκαν κατά 3,5% πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να καταγράφεται μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Δεν είναι πάντως όλες οι εταιρείες απαισιόδοξες:

Η Siemens επαναβεβαίωσε προχθές τη δέσμευσή της στη βρετανική αγορά, η Google ανοίγει νέα γραφεία στο Λονδίνο και διπλασιάζει το προσωπικό της εκεί, ενώ σχέδια για ισχυρότερη παρουσία στη Βρετανία έχουν εξαγγείλει και οι επίσης αμερικανικές Facebook. Amazon και Apple.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου