ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμιά παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα

καμιά-παρέμβαση-στον-ιδιωτικό-τομέα-490484

Την πάγια πλέον θέση της Συνομοσπονδίας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και κοινωνικά άδικα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μειώσεις των συντάξεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε συνάντησή του με εκπροσώπους της τρόικας, μετά από πρόσκληση της τελευταίας.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ιδιωτικό Τομέα η θέση που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, ήταν «σαφής και κατηγορηματική».
«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκ νέου παρέμβαση, καθώς τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς όπως απέδειξαν πρόσφατα, μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Ζητήματα, όπως μισθοί, εργασιακές σχέσεις, διαιτησία, συντάξεις, κ.ά.».
Επιπλέον υπογραμμίστηκε από το πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η αναγκαιότητα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω της αύξησης των εσόδων από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας με αντιμετώπιση της ανεργίας και διεύρυνση της απασχόλησης.

ΣΕΒ: «Λιγότερο κράτος»
Την ανάγκη προώθησης των προβλεπόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα θέσουν ξανά την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς "τα μέτρα γενικευμένης λιτότητας και αφαίμαξης των επιχειρήσεων έχουν φτάσει στα όρια της κοινωνικής ανοχής, αλλά και της οικονομικής αποδοτικότητάς τους" επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη συνάντηση που είχε, στα γραφεία του Συνδέσμου, με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι ο δραστικός περιορισμός του κρατικού παρεμβατισμού, των κρατικών δαπανών και του όγκου του κράτους, παράλληλα με τη διαμόρφωση πλαισίου που να ευνοεί τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
"Πιστεύω, πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, ότι αυτή είναι η ειλικρινής βούληση του Πρωθυπουργού και των ικανότερων υπουργών του. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύουν οι περισσότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε μία σειρά από μείζονα θέματα τον τελευταίο καιρό".
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ανέλυσαν ακόμη στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους όρους της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτική οικονομία είναι σε θέση να δώσει λελογισμένες αυξήσεις που δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της, ενώ αντίθετα αποτρέπουν μία βαθύτερη ύφεση στην αγορά.

Προσφυγή της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ με υπόμνημα που κατέθεσε στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ζητά την επείγουσα ενεργοποίηση του τακτικού ελεγκτικού μηχανισμού της εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της χώρας.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, κεντρικά ζητήματα της προσφυγής αποτελούν η παράνομη κρατική παρέμβαση με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας που επί δεκαετίες διασφαλίζονται από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ, με εκτενή τεκμηρίωση, τονίζει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές της δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που δεσμεύουν τη χώρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου