ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για την επανένταξη 10.000 ανέργων

από-τη-δευτέρα-οι-αιτήσεις-για-την-επαν-521154

Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 10.00 π.μ. ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», το πρόγραμμα θα επιχορηγήσει επιχειρήσεις και εργοδότες για θέσεις πλήρους απασχόλησης και κατάρτισης σε 10.000 επιδοτούμενους ανέργους. Η λογική είναι να μπορούν να μετατρέπουν οι άνεργοι το επίδομα ανεργίας που εισπράττουν από τον Οργανισμό σε «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας. Οι επιδοτούμενες θέσεις θα έχουν χρονική διάρκεια το λιγότερο 5 μήνες και το περισσότερο έναν χρόνο. Οσοι είναι σήμερα ενταγμένοι στην τακτική 12μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ πρέπει να εισπράττουν το επίδομα για χρονικό διάστημα από 6μηνο και κάτω, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο στάδια. Το α’ στάδιο διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τον δικαιούχο μέχρι τη λήξη της διάρκειας τακτικής επιδότησης. Το διάστημα αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% της αρχικής εγκριθείσας επιδότησης ή της επιδότησης λόγω συνέχισης. Για τους δικαιούχους επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότηση.

Ποσά
Σε αυτή την πρώτη φάση το ποσό της επιχορήγησης ισούται με το επίδομα ανεργίας που εισπράττει ο δικαιούχος. Για τους δικαιούχους τακτικής επιδότησης θα είναι 360-460 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ανέργου.

Για τους επιχορηγούμενους δικαιούχους λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης οκτώ ευρώ. Δηλαδή θα δίνεται το επίδομα των 200 ευρώ για τη μακροχρόνια ανεργία και άλλα 200 ευρώ, σύνολο 400 ευρώ τον μήνα. Το β’ στάδιο αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών για αμιγή απασχόληση. Ως ποσό επιχορήγησης για το β’ στάδιο του προγράμματος ορίζεται το ποσό των 360 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημερομίσθια τον μήνα.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΚΟΙν.Σ.Επ. και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου