ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αξιοποιήστε το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ»

αξιοποιήστε-το-εσπα-για-τη-χρηματοδό-521188

Tη σύσταση πλατφόρμας στην Ελλάδα η οποία θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζήτησε ο Γίρκι Κατάινεν.

Όπως δήλωσε στη EurActiv ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, πρόκειται για μία πρόταση την οποία έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν κάποιους μήνες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι τράπεζες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων δεν μπορούν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος των ελληνικών διαρθρωτικών κονδυλίων μαζί με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να δημιουργηθεί μια κεφαλαιακή βάση για την πλατφόρμα. Πάνω σε αυτή τη βάση θα στηριχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων, τα οποία θα προωθούνται μέσω της πλατφόρμας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.»

Ο επίτροπος είπε ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι των διαρθρωτικών κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για την πλατφόρμα, ενώ τόνισε τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων καθώς, όπως δήλωσε, «αν χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο και όχι ως άμεση επιχορήγηση θα αυξηθεί σημαντικά ο αντίκτυπος, προσελκύοντας περαιτέρω ιδιωτικά κεφάλαια από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα».

«Έχουμε επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές αρκετές φορές για το εν λόγω θέμα. Τους εξηγήσαμε πως θα λειτουργεί και προσωπικά. Θέλω πολύ να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές να στήσουν την πλατφόρμα, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.»

Πηγή: EurActiv

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου