ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόσκινο» της τρόικας οι υπουργοί

στο-κόσκινο-της-τρόικας-οι-υπουργοί-490898

Για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι οι θεσμικές αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έχουν ξεκινήσει «και πάνε πολύ πέρα από το μνημόνιο».

«Θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Θα είναι στέρεη και όχι επιφανειακή, άρα εύθραυστη» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Τα μέλη της τρόικας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Άμυνας.

 

Δύο φορείς στη συγκοινωνία

Στη δημιουργία, μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), τραμ και ΑΜΕΛ (μετρό) και ενός άλλου με τους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και την ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το ζήτημα αυτό, όπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Υποδομών, τέθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Δημήτρη Ρέππα με το κλιμάκιο της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

μ Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες). Πάντως, με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δις. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του. Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.

Στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Ρέππας παρουσίασε και στοιχεία για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του υπουργείου, κατά μέσο όρο η υλοποίηση ανέρχεται στο 65%, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν βρεθεί στο επίπεδο του 139%.

Στην Υγεία

Η δύσκολη και προβληματική οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων, τα μέτρα για την περιστολή των δαπανών υγείας και ο βαθμός απόδοσής τους, καθώς και η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η τρόικα δεν απαιτεί την τοποθέτηση ορκωτών λογιστών στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζει το υπουργείο και χαρακτηρίζει δύσκολο το επόμενο εξάμηνο σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών υγείας. Ενθαρρυντικό θεωρείται, ωστόσο, ότι η τρόικα αναγνωρίζει μια πρόοδο.

Ειδικότερα, δύσκολους χαρακτήρισε τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τον περιορισμό των δαπανών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ελεγκτές της τρόικας αργά το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο δεν πρόκειται να μπουν τελικώς ορκωτοί λογιστές στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από την τρόικα, παρότι είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες τέτοιες φήμες.

Στη συνάντηση που είχε η τρόικα με την υπουργο Μ.Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Φ. Γεννήματα και τον κ. Πολύζο έγινε ξεκάθαρο ότι τα οικονομικά των νοσοκομείων ελέγχονται και θα εξακολουθούν να ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές, που βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα δήλωσε ικανοποιημένη από την αρχική εφαρμογή των μέτρων, καθώς φαίνονται, όπως εκτίμησε, τα πρώτα αποτελέσματα από τον περιορισμό των δαπανών.

Η τρόικα έχει ήδη επισκεφθεί τα νοσοκομεία «Αττικό», «Γ. Γεννηματάς» και «Ευαγγελισμός», προκειμένου να δει και από κοντά εάν εφαρμόζονται οι οδηγίες που έχουν δοθεί για περιστολή των δαπανών.

Στη Ρηγίλλης

Με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είχε συνάντηση στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Όπως έγινε γνωστό, στην συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, έγινε αναλυτική συζήτηση για θέματα ανάπτυξης, αλλά και για τις προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς στο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου