ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία στις πέντε μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζεται για απολύσεις

μία-στις-πέντε-μικρές-επιχειρήσεις-ετ-526022

Η έρευνα τάσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) που μετράει το οικονομικό κλίμα, και η οποία θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών, δείχνει ότι περίπου μία στις πέντε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία όχι μόνο διατήρησης του προσωπικού της, αλλά εκφράζει την πρόθεση να προχωρήσει σε απολύσεις λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Οσο κι αν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επιχείρησε να αλλάξει την ήδη αρνητική εικόνα αναφέροντας ότι οι μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες τον συγχαίρουν για την καθιέρωση του ΕΦΚΑ, η έρευνα δείχνει την ακριβώς αντίθετη τάση. Συγκεκριμένα, το κλίμα στο τέλος του προηγούμενου έτους έως και τις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, όπως καταγράφηκε επιστημονικά από τη ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επιφανειακά μόνο ευνοούνται από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς παρά την προσπάθεια να φανεί ότι το 77,5% αυτών πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι πριν, οι ανυπέρβλητες δυσκολίες τους ωθούν σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, θεωρώντας ότι ξεκάθαρα είναι πιο εκτεθειμένοι στην κρίση και στις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις λόγω υπερχρέωσης, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτού του μεγέθους οι επαγγελματίες παρουσιάζονται πιο επίφοβοι και με μεγαλύτερο κίνδυνο να απολύσουν εργαζόμενους.

Ειδικότερα, βάσει των ευρημάτων, στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ ποσοστό 16,7% μιλά για τάση να απολύσει προσωπικό, ενώ μόλις το 5,1% δηλώνει ότι είναι πιθανό να προσλάβει, σε μια σαφή ένδειξη ότι η συνεισφορά της πολύ μικρής επιχείρησης στην απασχόληση περιορίζεται σημαντικά. Κοινώς, περίπου μία στις πέντε πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία συγκράτησης του εργατικού δυναμικού της, σε μια αγορά που έχει τεράστια πλέον προβλήματα, τα οποία διογκώνονται.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η τάση απολύσεων και συρρίκνωσης του απασχολούμενου δυναμικού σε τόσο μικρές εταιρείες και σχήματα έχει εκδικητικό χαρακτήρα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς αποδεδειγμένα αυτού του τύπου τα εταιρικά σχήματα συγκρατούν εδώ και επτά χρόνια την απασχόληση με νύχια και με δόντια. Αυτά που φταίνε και δημιουργούν τη νέα αυτή τάση είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και οι καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση διατάξεων του ασφαλιστικού και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αποτελώντας τις βασικές αιτίες για την καθήλωση της οικονομίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας πρόσθετος -εκτός του ασφαλιστικού κόστους που επέφερε ο ΕΦΚΑ- λόγος που δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην αγορά είναι η παρατεταμένη ανασφάλεια που προκύπτει από την αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μια αδυναμία που εντείνεται όσο επεκτείνεται η διαπραγμάτευση προς την πασχαλινή περίοδο, μια σεζόν που με μεγάλη ανυπομονησία περιμένει η εγχώρια επιχειρηματικότητα για να ρεφάρει.

Βυθίζονται οι πωλήσεις POS – Φόβος για τα έσοδα

Χαρακτηριστικό επίσης και ενδεικτικό του κακού κλίματος που υπάρχει στην οικονομία είναι το γεγονός ότι η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνει να έχει ανακοπεί το κύμα υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών είχε επενδύσει πολλά ως προς την ομαλή συλλογή των δημοσίων εσόδων. Κι αυτό διότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στον αριθμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν e-banking και τερματικά POS είναι πλέον οριακές (από 66,4% σε 68,8% και από 49% στο 52,5% αντίστοιχα), ένδειξη ότι δεν νιώθουν οικονομικά ασφαλείς λόγω των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων και όχι επειδή δεν τις γοητεύουν το πλαστικό χρήμα και η νέα τεχνολογία.

Μάλιστα οι αρχικές τραπεζικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι έως το τέλος του 2017 οι επιχειρήσεις με τερματικά POS θα έφταναν σε ποσοστό κοντά στο 70%, κάτι που αποτελεί πλέον πολύ μακρινό και άπιαστο στόχο. Ας μην ξεχνάμε ότι η αλματώδης αύξηση υιοθέτησης του ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής είναι που οδήγησε το οικονομικό επιτελείο σε θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, παρά την πτώση -λόγω καθίζησης της αγοράς- που αναμενόταν εξαιτίας των capital controls που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015. Τώρα, όμως, το γεγονός ότι παρουσιάζεται χαμηλή υιοθέτηση POS συστημάτων ενδεχομένως θα πρέπει να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για ενδεχόμενη μη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Οπως τόνισε στο «b.s.» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες τείνει να εξελιχθεί σε πραγματικό βρόχο με ανεξέλεγκτες συνέπειες ως προς τον κοινωνικό ιστό. Ηδη ο κ. Καββαθάς πραγματοποιεί επισκέψεις ανά την επικράτεια με στόχο να πληροφορηθεί την κατάσταση, όπως την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρόδο μαζί με τον εργατολόγο Γιώργο Ρωμανιά και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Κακλιό. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, ενώ έχουν υπάρξει και αιχμές για τα νέα εργασιακά θέματα που προωθούνται.

(newmoney.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου