ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο οι αγωγοί φυσικού αερίου

στο-επίκεντρο-οι-αγωγοί-φυσικού-αερίο-851206

Η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και η ένταξη του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκ των βασικών στόχων της ελληνοβουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας, πρωτόκολλο για την οποία υπέγραψαν, χθες στη Σόφια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Τράιτσο Τράικοφ.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.

«Τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα, ένα θετικό ποιοτικό άλμα. Από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».

Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής» και «περίφημο παράδειγμα» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τη δυναμική πρόοδο των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης δύσκολης εποχής, όταν οι δύο χώρες ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά στρατόπεδα, όπως υπενθύμισε.

«Πιστεύω ότι οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ότι ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισ. ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάζονται στενά Αθήνα και Σόφια. Υπογράμμισε δε την ιδιαίτερη σημασία, που αποδίδουν οι δύο χώρες στην «πράσινη ανάπτυξη» και την ευαισθησία που δείχνουν στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας.

Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.

Στρατηγικής σημασίας είναι ωστόσο για την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, η μελλοντική υλοποίηση και τον δύο άλλων μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος: του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του νέου αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο διανομής αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου TGA, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

Η Τ. Μπιρμπίλη

Στην ομιλία της στην Κοινή Συνεδρίαση των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, η υπουργός ΠΕΚΑ, αναφερόμενη στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί υψίστη προτεραιότητα» και εξέφρασε εμπιστοσύνη στη σημερινή τεχνολογία και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διαλυθούν οι περιβαλλοντικοί φόβοι των τοπικών κοινωνιών.

«Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν, επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας» ανέφερε η Τ. Μπιρμπίλη.

Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, η ρωσοβουλγαρική εταιρία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρία South Stream Greece.

Σχετικά με τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) – που θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του 2010, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα – Μαρίτσα – Ιστόκ.

Συνεργασία σε φορολογικά ζητήματα

Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Συμεών Τζάνκοφ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στον ΦΠΑ και τελωνειακών παραβάσεων στα σύνορα, καθώς και θεμάτων λαθρεμπορίου.

Επιπλέον αξιοποιείται για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, το Κέντρο Συνεργασίας που λειτουργεί σήμερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ακόμη, αξιοποιούνται νέοι τρόποι, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών.

Με την κοινή διακήρυξη αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, οι οποίες θα συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα. Οι ομάδες εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Οι ομάδες θα έχουν και κοινές συναντήσεις για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Ομάδα Εργασίας για τη διαχείριση υδάτων

Τη δημιουργία Κοινής Ομάδας Εργασίας Ειδικών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών προανήγγειλαν την Τρίτη οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ελλάδας και Βουλγαρίας κατά την επίσκεψη του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στη Σόφια, επαναλαμβάνοντας επίσης την ετοιμότητά τους για συντονισμό κατά τη διαχείριση πλημμυρών.

Σε διακήρυξη συνεργασίας που υπέγραψαν την Τρίτη η Τίνα Μπιρμπίλη και η Βουλγάρα ομόλογός της Νόνα Καράτζοβα, αναφέρεται ότι εντός τριών μηνών οι δύο χώρες θα ορίσουν έναν Εθνικό Εκπρόσωπο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των σχετικών δράσεων στην κοινή ομάδα.

Η Κοινή Ομάδα Εργασίας Ειδικών κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνάντησης θα συμφωνήσει κανόνες λειτουργίας και θα υιοθετήσει ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας, αναφέρει η διακήρυξη.

Στις συναντήσεις της Κοινής Ομάδας Εργασίας Ειδικών, η οποία θα συγκαλείται δύο φορές ετησίως με στόχο την συζήτηση για την πορεία υλοποίησης των δράσεων, θα συμπροεδρεύουν οι δύο εθνικοί αντιπρόσωποι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου