ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Το έντυπο για τις δηλώσεις των επιχειρήσεων. Τι αλλάζει

εφορία-το-έντυπο-για-τις-δηλώσεις-των-ε-539043

Με ελάχιστες αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ν της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα κληθούν να υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες). Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και η τελευταία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται με συντελεστή 29%. Με τον ίδιο συντελεστή και όχι με δύο συντελεστές (26% από το πρώτο ευρώ και έως 50.000 ευρώ και 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ) φορολογούνται πλέον και οι υπόχρεοι των περ. β’, δ’, ε’, στ’ και ζ’ του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία μετά την εξομοίωση τους με εκείνους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Δηλαδή ο συντελεστής 29% ισχύει και για:

  • προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,
  • συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών,
  • κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
  • κοινοπραξίες,
  • οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή:

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης γίνεται άμεσος προσδιορισμός του φόρου.

Οι αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα αν το προκύπτον από αυτές υπόλοιπο είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό και τα συνυποβαλλόμενα με αυτές έντυπα Ε2 «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» και Ε3 «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ», συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης, υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Αρχικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα έντυπα (Ε3) και (Ε2) (εφόσον συντρέχει περίπτωση) και ακολουθεί η υποβολή της δήλωσης «ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ». Η συμπλήρωση των πινάκων 2, 3 και 4 της δήλωσης είναι υποχρεωτική εφόσον συντρέχει περίπτωση. Τα λοιπά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την παρούσα απόφαση δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που καθίστανται νέοι χρήστες εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος με επιφύλαξη, πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια για τη φορολογία τους ΔΟΥ εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών αντίγραφο της δήλωσης που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, έτσι ώστε η ΔΟΥ να αποφανθεί για τη σχετική επιφύλαξη.

Η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά στη ΔΟΥ εντός των νομίμων προθεσμιών, όταν το νομικό πρόσωπο και η νομική οντότητα έχει κάνει χρήση κινήτρων αναπτυξιακών νόμων (ν.δ. 1297/1972, ν. 2166/1993, ν. 2515/1997, κ.λπ.), καθώς και των άρθρων 52 και 54 του ν. 4172/2013. Επισημαίνεται ότι στην έννοια των αναπτυξιακών νόμων δεν εμπίπτουν οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του κίνητρου των αφορολόγητων εκπτώσεων (ν. 2601/1998, ν. 3299/2014, κοκ), καθώς και του κινήτρου της απαλλαγής καταβολής φόρου με βάση τις διατάξεις του ν. 3908/2011. Επίσης, σε περίπτωση νομικών προσώπων υπό εκκαθάριση υποβάλλεται υποχρεωτικά στη ΔΟΥ και η οριστική δήλωση της εκκαθάρισης.

Στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα τίθεται σε εκκαθάριση ή διακόπτει τις εργασίες του μέσα στο φορολογικό έτος 2016 και πριν την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας (taxisnet), η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά (μέσω taxisnet) στα ήδη διαθέσιμα από το προγενέστερο φορολογικό έτος έντυπα (Ν – Ε2 – Ε3).

Στα ίδια έντυπα υποβάλλονται και τυχόν μεταγενέστερες τροποποιητικές δηλώσεις. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, ως χρόνος υποβολής της δήλωσης θεωρείται ο χρόνος οριστικοποίησης αυτής από τον υπόχρεο.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, βεβαιώνεται ο φόρος στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας.

Στο Taxisnet
Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που καθίστανται νέοι χρήστες, εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Eκκαθάριση
Στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα τίθεται σε εκκαθάριση ή διακόπτει τις εργασίες του μέσα στο φορολογικό έτος 2016 και πριν από την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας (taxisnet), η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά (μέσω taxisnet) στα ήδη διαθέσιμα από το προγενέστερο φορολογικό έτος έντυπα (Ν – Ε2 – Ε3).

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου