ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για τις τράπεζες: Κλείδωσε ο αναβαλλόμενος φόρος για τα κόκκινα δάνεια

ανάσα-για-τις-τράπεζες-κλείδωσε-ο-αναβ-542352

Βαθιά ανάσα δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες από τις προωθούμενες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν να επεκταθεί στην 20ετία από 5ετία ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης της ζημίας που προκύπτει από το «κούρεμα» ή τις μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων.

Αναλυτικότερα, οι θεσμοί έδωσαν το «πράσινο φως» να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση -που αποτελούσε αίτημα των τραπεζών- και την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ψηφιστεί σε σύντομο χρόνο από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι τράπεζες αν προχωρήσουν σε διαγραφές καθυστερούμενων δανείων, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν σχηματίσει ειδικές προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ως το τέλος του 2015 για το 100% του δανείου, μπορούν να συμψηφίσουν μέρος της ζημίας, εντός 5ετίας.

Οι τράπεζες ζητούσαν το χρονικό διάστημα του συμψηφισμού να είναι μεγαλύτερο, καθώς η 5ετία λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) κατά 38% ως το τέλος του 2019. Διότι όπως προβλέπει η συμφωνία τους με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα NPEs θα πρέπει να μειωθεί κατά 40,2 δισ ευρώ στο τέλος του 2019. Όμως για να πιάσουν τον στόχο μείωσης των 40,2δισ ευρώ, πέρα από τις ρυθμίσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν και σε διαγραφές δανείων, ύψους 13,9 δισ ευρώ και εκ των πραγμάτων η φορολογική απόσβεση της ζημιάς των 14δισ ευρώ, πολύ δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 5ετίας.

Στόχος λοιπόν είναι να αντιμετωπιστούν οι απώλειες των εποπτικών κεφαλαίων λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού των ζημιών, με μελλοντικά κέρδη της επόμενης πενταετίας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι φορολογικές απαιτήσεις που αφορούν αυτές τις ζημιές θα αναγνωρίζονται και θα εντάσσονται στο πλαίσιο εγγύησης του δημοσίου του ήδη θεσμοθετημένου άρθρου 27A.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών -που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- θα προβλέπει ότι η χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου η οποία προκύπτει από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα τους σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από τη χρήση στην οποία πραγματοποιήθηκε η διαγραφή του χρέους ή η μεταβίβαση του δανείου ή της πίστωσης αντιστοίχως. Η χρεωστική διαφορά ισούται με το συνολικό ποσό της διαγραφής μείον τους μη εγγεγραμμένους τόκους, οι οποίοι και δεν εγγράφονται ή αντιστοίχως, με το ποσό της ζημιάς στην περίπτωση μεταβίβασης δανείων ή πιστώσεων.

Στην περίπτωση, όμως, που μια τράπεζα εμφανίσει ζημίες και επομένως δεν μπορεί να συμψηφίσει την αναλογούσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ενεργοποιείται η εγγύηση του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να καλύψει υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου