ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 45,4% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού

μείωση-454-στο-έλλειμμα-του-προϋπολογισ-851206

Κατά 45,4% περιορίστηκε το α’ εξάμηνο του 2010 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού- έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 39,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9.754 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην περικοπή των δαπανών (του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπεριλαμβανομένου), των μισθών και συντάξεων και των επιχορηγήσεων (ασφαλιστικά ταμεία κλπ), ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων υστερεί ακόμη έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο σκέλος των εσόδων δεν έχουν αποδώσει ακόμη όλα τα μέτρα, όπως η νέα αύξηση κατά 2% του ΦΠΑ, η οποία έγινε από την 1η Ιουλίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην είσπραξη εσόδων ύψους 789 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών (λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους), στην είσπραξη εσόδων ύψους 275 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκαν κατά 12,5% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1.379 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών -όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 1.066 εκατ. ευρώ)- των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 769 εκατ. ευρώ και των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις κατά 374 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του μειώθηκαν κατά 40%.

Αντλήθηκαν 1,95 δισ. ευρώ
Το Δημόσιο άντλησε κεφάλαια ύψους 1,95 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, χθες, στη δεύτερη έκδοση μετά την υπογραφή του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,05%, έναντι 3,65% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση, στις 20 Απριλίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,61 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στις 23 Ιουλίου, λήγουν 3μηνα έντοκα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Ιουλίου.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημοπρασία. «Είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς και το δεύτερο τεστ πήγε καλά με υψηλότερη κάλυψη σε ένα μεγαλύτερο δημοπρατούμενο ποσό», είπε στο Reuters ο Πέτρος Χριστοδούλου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,625 δισ. ευρώ στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,65% με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 3,64 φορές.

«Το να βλέπει κανείς αυτή τη δημοπρασία να διαμορφώνεται μόλις πάνω από το 4% δεν προκαλεί ανησυχία» ανέφερε αναλυτής από την Credit Agricole, λέγοντας πως «είναι μια καλή δημοπρασία και δείχνει ότι λειτουργεί η αγορά των εντόκων γραμματίων».

«Δεδομένων των συνθηκών, τα πράγματα φαίνεται να πήγαν αρκετά καλά» ανέφερε επίσης αναλυτής από την LBBW, συμπληρώνοντας πως «με την τωρινή αξιολόγηση junk στα ομόλογά της, είναι φυσικό που η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα από ό,τι στην προηγούμενη δημοπρασία».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου