ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν θα έχουμε συμφωνία τη Δευτέρα

εκπρόσωπος-σόιμπλε-δεν-θα-έχουμε-συμφ-561683

«Πάντα λέγαμε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος -και τυπικά- στη συζήτηση που άνοιξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ περί παραμονής ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έβαλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το Βερολίνο επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως η Γερμανία επιμένει ότι είναι ουσιαστικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Πάντα λέγαμε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ήταν ωστόσο αποκαλυπτικός και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχει επιβεβαιώσει προ ημερών και ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ότι δηλαδή συμφωνία για την αξιολόγηση δεν θα υπάρξει τη Δευτέρα. «Ακούμε για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στους θεσμούς και για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε. «Έχουμε σύγκλιση. Όμως δεν έχουμε προχωρήσει τόσο τεχνικά ώστε τη Δευτέρα να μπορεί να ληφθεί τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από της κυβερνητικής εκπροσώπου της Γερμανίας, «θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα στο πλαίσιο της Γερμανικής προεδρίας στους G20».

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στις συζητήσεις.

Die Welt: Το «deal» Μέρκελ-Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει πως πριν λίγες ημέρες υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα σε Λαγκάρντ και Μέρκελ και οι δύο τους συμφώνησαν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και για την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Στο δημοσίευμά της, η Welt σημειώνει ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.

Ως προς το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν οι γερμανικές εκλογές.

Η εφημερίδα παρατηρεί πως εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» και πάλι χρόνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Ταμείο, επιθυμεί να στηρίξει την κ. Μέρκελ εν όψει των εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου