ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε θετικό κλίμα η έκθεση του ΔΝΤ

σε-θετικό-κλίμα-η-έκθεση-του-δντ-851206

Θετική είναι σε γενικές γραμμές η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της Οικονομίας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως καταγράφεται σε έκθεση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Θετική αναφορά για την κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ αξιολογεί στα θετικά τη μείωση του ελλείμματος και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά κρούει "καμπανάκι" για τις δαπάνες – κυρίως σε ό,τι αφορά το χώρο της Υγείας, των ΟΤΑ, των Ταμείων και των ΔΕΚΟ.
Αναλυτικά, στην έκθεση που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το Ταμείο υπάρχει θετική αξιολόγηση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση του ελλείμματος αλλά και στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων με στόχο τη συγκράτηση του δημοσίου χρέους.
Το ΔΝΤ κρίνει ότι προχωρά ικανοποιητικά και εντός χρονοδιαγράμματος η εφαρμογή του Μνημονίου και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ αξιολογεί θετικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ανησυχία εκφράζεται από το ΔΝΤ για τον κίνδυνο εκτροχιασμό των δαπανών κυρίως όσον αφορά στο χώρο της Υγείας, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις ΔΕΚΟ.
"Καμπανάκι" κρούει το Ταμείο και για τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ επισημαίνει την ανάγκη πάταξης της παραοικονομίας. Επίσης, επισημαίνει την ανάγκη για την καλύτερη αποτύπωση των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό.
Έμμεση αναφορά υπάρχει – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – στην έκθεση και για την πρόσφατη κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα. Το κείμενο μιλά για "γρήγορα βήματα" στην τραπεζική αγορά, πράγμα που αποτιμάται θετικά. Από την άλλη πλευρά ωστόσο αναφέρεται ότι το Ταμείο θα παρακολουθεί με προσοχή το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου