ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιασμοί Σόιμπλε μέχρι τέλους

εκβιασμοί-σόιμπλε-μέχρι-τέλους-572394

Την απειλή του Grexit έβγαλε εκ νέου από τη «φαρέτρα» του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι μόνο εκτός Ευρωζώνης μπορεί να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μόνο εκτός Ευρωζώνης μπορεί να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε«Καμία χώρα της νομισματικής ένωσης δεν επιτρέπεται να αναλάβει την ευθύνη για μία άλλη χώρα του ευρώ. (Αυτό) αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για ένα κούρεμα χρέους θα έπρεπε η Ελλάδα να βγει από τη νομισματική ένωση. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν απέδιδαν, θα υπήρχε (σε αυτήν την περίπτωση) το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης. Αυτό, όμως, είναι θέμα της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε το βράδυ της Τετάρτης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Προέτρεψε, μάλιστα, τους θεσμούς να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. «Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ» είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, ωστόσο, πως ο ίδιος δεν υπολογίζει σε ένα Grexit. «Όταν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, θα έχει εφαρμοστεί επιτυχώς το τρίτο πακέτο στήριξης» πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, το βαρύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή δεν είναι το χρέος, καθώς, όπως ανέφερε, η χώρα μας αποπληρώνει τα χρέη της με μικρότερα επιτόκια από ό,τι η Γερμανία: Το πρόβλημα, όπως υποστηρίζει, είναι η ανταγωνιστικότητα, καθώς η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της και οι συντάξεις της ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ντάισελμπλουμ: «Χωρίς το ΔΝΤ η Ολλανδία θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα»

Οι δηλώσεις Σόιμπλε πραγματοποιούνται στον απόηχο συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενδοευρωπαϊκό πλαίσιο συνεννόησης με την Ελλάδα, χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ «θόλωσε τα νερά» με τη δήλωσή του ότι «η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύρει την υποστήριξη του».

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup και συνέχισε: «Η απόφαση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσυρθεί, η στήριξη του προγράμματος θα χαθεί».

Wall Street Journal: «Εμφύλιος στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση»

Οι πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».

Οικονομικοί σύμβουλοι του Αλ. Τσίπρα φοβούνται ότι μία μακρά αντιπαράθεση με τους δανειστές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, κάποιοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ζητούν άμεσες δημοσιονομικές παραχωρήσεις, ενώ άλλοι πιέζουν για σκληρότερη στάση απέναντι στους δανειστές και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν υποχωρεί στην απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετήσει μέτρα άμεσα, αντί να περιμένει να καθοριστεί αν είναι αναγκαία αυτά τα βήματα, αναφέρει το άρθρο. Όμως, βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Τσίπρα φοβούνται ότι μία μακρά αντιπαράθεση με τους δανειστές θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Οι εν λόγω σύμβουλοι, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πιστεύουν ότι απομένουν στην Ελλάδα μόλις μερικές εβδομάδες για να πετύχει μία συμφωνία, προτού η Ευρώπη στρέψει την προσοχή της στις επερχόμενες εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Άλλοι πολιτικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, συνεχίζει το δημοσίευμα, φοβούνται τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ελπίζοντας σε έναν συμβιβασμό με την υποστήριξη των θεσμών της Ε.Ε., που είναι πιο «συμπονετικοί» στις πολιτικές δυσκολίες του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα.

Τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έντονη διαφωνία τις τελευταίες εβδομάδες, γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προβάλλει ως παράδειγμα για την ένταση το ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη. «Ο κ. Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοί του προσπαθούν να του ρίξουν την ευθύνη για τις επερχόμενες παραχωρήσεις στο ΔΝΤ» γράφει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη το πόσο θα προχωρήσει για να ικανοποιήσει τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες σκέφτηκε, επίσης, την επιλογή των πρόωρων εκλογών, αν οι δανειστές δεν δείξουν ευελιξία, λένε αξιωματούχοι στην Αθήνα» επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή οι εκλογές δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή, διότι θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει ένα κόμμα κατά της λιτότητας στην αντιπολίτευση, ενώ το ΔΝΤ θα ηγείται της νέας κυβέρνησης και θα αντιμετωπίσει τους δανειστές.

«Πάνω από όλα ο κ. Τσίπρας θέλει μία καθαρή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα με την πρόκληση νέου δημοσιονομικού πόνου στα κουρασμένα ελληνικά νοικοκυριά. Το πρόβλημά του: Ο κ. Σόιμπλε επιμένει σε αλληλουχία δύο φάσεων, στην οποία πρώτα η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε περαιτέρω λιτότητα προτού το Βερολίνο καθίσει με το ΔΝΤ για να δουν πόση ελάφρυνση χρέους εξακολουθεί να είναι αναγκαία» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Κάποιοι αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών, συνεχίζει το δημοσίευμα, προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να περιμένει μόνο θερμά λόγια από την Ευρώπη για ελάφρυνση χρέους, μέχρι να προχωρήσει στα δημοσιονομικά μέτρα. «Με κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να… καταπιεί τη συμφωνία» σχολιάζει η «Wall Street Journal».

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου