ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινή εισφορά 10% για μπλοκάκια μετά το αλαλούμ

προσωρινή-εισφορά-10-για-μπλοκάκια-μετά-575420

Σε διορθωτική κίνηση, προσωρινού χαρακτήρα για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια που θα ανακοινωθεί ενδεχομένως εντός της ημέρας προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά και τη θύελλα αντιδράσεων. Η ρύθμιση θα αφορά εργαζόμενους με έναν ή δύο εργοδότες αλλά και μισθωτούς με μπλοκάκι.

Η «διόρθωση» η οποία θα είναι προσωρινή σύμφωνα και με το δημοσίευμα της «Αυγής» προβλέπει ότι οι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα καταβάλουν ως εισφορά μόνο το 10% επί της αμοιβής τους.

Ποιους αφορά

Συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν ή δύο εργοδότες με δελτίο παροχής υπηρεσιών καθώς και οι μισθωτοί με παράλληλη (δεύτερη) απασχόληση για την οποία εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα καταβάλλουν 10% επί της αμοιβής τους και όχι το 26,9% που προβλέπεται τόσο στο νόμο όσο και στη σχετική εγκύκλιο. Η «προσωρινή» εισφορά θα ισχύει κατά τις ίδιες πληροφορίες μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τον εργοδότη ή τους δύο εργοδότες.

Η απόφαση φαίνεται να λαμβάνεται μετά το αλαλούμ που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου στην αγορά ανοίγοντας ουσιαστικά αρένα αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτών και «μπλοκάκηδων» και επιφέροντας αναπόφευκτα πλήγμα στα έσοδα του ΕΦΚΑ αφού κάθε κλείσιμο ατομικής επιχείρησης επιφέρει απώλεια του τέλους επιτηδεύματος, που κυμαίνεται στα 650 ευρώ, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου