ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα της Ευρώπης για την οικονομία

εύσημα-της-ευρώπης-για-την-οικονομία-498389

Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας εξέφρασαν τη Δευτέρα το βράδυ από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνοδού των υπουργών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία, ο δε Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.

Ανέφεραν επίσης ότι ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι με βάση τα πορίσματα από αυτή την επίσκεψη, θα αποφασιστεί περί τον Σεπτέμβριο η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Πυρά κατά των οίκων αξιολόγησης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επέκρινε το «ολιγοπώλιο» των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα Liberation και τάχθηκε, έμμεσα, υπέρ της δημιουργίας ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού οίκου.

«Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μη συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων», είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι (Fitch, Standard and Poor’s και Moody’s) επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 και ακόμη, πολύ πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα», επισήμανε ο κ. Τρισέ.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου