ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα βόμβα Σόιμπλε: Δεν στηρίζουμε καινούργιο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

νέα-βόμβα-σόιμπλε-δεν-στηρίζουμε-καιν-596588

Αναποφάσιστος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μερικές ημέρες μετά από συνέντευξή του για το τι έπεται σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ δήλωσε σήμερα ότι η Μπούντεσταγκ δεν θα στηρίξει νέο πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το Ταμείο.

«Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ισχυρίστηκε δε, ότι εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και το «πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει θα έχει καταστραφεί ο όρος ύπαρξής του, η βάση του».

Αφήνει δε, να εννοηθεί πως εάν το ΔΝΤ έμενε εκτός προγράμματος, τότε δεν θα προωθούσε νέο πρόγραμμα στη Βουλή. «Δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου» είπε.

Οι βουλευτές θα έλεγαν πως εάν οι ελληνικές αρχές «δεν είναι ικανές με την ευελιξία που τους παραχωρούν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να συμμορφωθούν με αυτά που έχουν εγκριθεί, τότε δεν πληρείται πλέον η προϋπόθεση ενός προγράμματος».

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Σόιμπλε είχε εξαπολύσει μια άλλη «τορπίλη» για τη χώρα μας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως είχε τονίσει, μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται νέα διαπραγμάτευση και νέο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε υπογραμμίσει ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» είχε αναφέρει ο Σόιμπλε, συμπληρώνοντας: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

Σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Wall Street Journal, είχε αναφέρει ότι «δεν θα συνιστούσε στην Ελλάδα να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα».

Πηγές ΕΕ: Εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.

Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία εργάζονται οι Βρυξέλλες είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές. Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου