ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα νέων μέτρων»

δεν-έχει-τεθεί-κανένα-ζήτημα-νέων-μέτ-504933

Τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το υπόλοιπο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εκτελούνται κανονικά και δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα νέων μέτρων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα.
«Όσον αφορά σε δημοσιεύματα για υποτιθέμενα νέα μέτρα που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει επανειλημμένα ανακοινώσει η ίδια η EE, τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το υπόλοιπο οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, εκτελούνται κανονικά και δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα νέων μέτρων», επισημαίνει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση.
Τα Νέα του Σαββατοκύριακου έγραψαν ότι τέλη Ιουλίου έρχεται στην Ελλάδα ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν και η άφιξή του σηματοδοτεί τη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, ενώ θα εξεταστεί και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος που έχει συνάψει η Ελλάδα με ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Αθήνα εμφανίζει υστέρηση ως προς τον στόχο της για το έλλειμμα της τάξης του 1,0% με 1,5% (περίπου 3,5 δισ.). Κατά την ίδια πηγή, στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται νέες αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, κατάργηση υπερωριών στο Δημόσιο, κατάργηση επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων, μείωση επιδομάτων ανεργίας.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ολι Ρέν θα συνοδεύεται από τον Γιούργκεν Σταρκ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δημοσιογράφους.
Στο θέμα για λήψη πρόσθετων μέτρων αναφέρονται και κυριακάτικα (σημερινά) δημοσιεύματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι στόχοι που προβλέπονται στο τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα επιτευχθούν. Επισημαίνει ότι ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους επιτεύχθηκε μείωση 40% του ελλείμματος.
 
 
Eρχεται στην Αθήνα η Kάθριν Aστον             
Tην Αθήνα θα επισκεφθεί στις 8 Ιουλίου η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Kάθριν Aστον, η οποία, κατά τη διήμερη παραμονή της, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Oπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, την Πέμπτη η κ. Aστον θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, ενώ θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Eνωσης στο διεθνές περιβάλλον.
Την Παρασκευή, στις 11.30, η αξιωματούχος της Ε.Ε. θα συναντηθεί με τον κ. Δρούτσα.
Στα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια των σχετικών συναντήσεων περιλαμβάνονται το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, (ιδίως εν όψει της επίσκεψης της κ. Aστον στην Τουρκία, την οποία θα πραγματοποιήσει μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα), η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και η Ελληνική Πρωτοβουλία για το 2014, ως έτος ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Επίσης θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ένα λειτουργικά αυτόνομο όργανο της Ε.Ε., χωριστό από την Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, πού προβλέπεται στη νέα συνθήκη, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, τελεί υπό την εξουσία της ύπατης εκπροσώπου και την υποστηρίζει στην εκτέλεση των καθηκόντων αυτής.
Ακόμη, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, η Ευρωπαία αξιωματούχος αναμένεται να συζητήσει όλα τα μεγάλα θέματα της Ε.Ε., που βρίσκονται σε εξέλιξη, με επίκεντρο τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν σχετικά με τις ρυθμίσεις-κυρώσεις για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, και τα θέματα που άπτονται του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της αναπτυξιακής πολιτικής της Eνωσης.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου