ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφή του παγόβουνου το χρέος

κορυφή-του-παγόβουνου-το-χρέος-496302

Την πεποίθησή του ότι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
«Είναι πάρα πολύ επίμαχο και γι’ αυτό δείχνουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου και διευκρίνισε πως «αυτή δεν είναι μόνον μια ελληνική απόφαση. Είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.
Κληθείς να απαριθμήσει τα προβλήματα, που πλήττουν την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα έλεγα, πρώτα απ’ όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιον τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι αυτό, άλλωστε, αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια».
«Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη "σκιώδη οικονομία" (σσ. παραοικονομία), την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα» συμπλήρωσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, την Υγεία και την Παιδεία, είναι στον σωστό δρόμο και χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι «οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσον ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη» και υπογράμμισε πως «η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει τον στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός άφησε παράθυρο για αυξήσεις – έστω και οριακές – στον ιδιωτικό τομέα, παίρνοντας πίσω το τριετές "πάγωμα", ενώ η ΓΣΕΕ απαιτεί αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και απορρίπτει συλλήβδην το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου