ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνειο – ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

δάνειο-ψήφος-εμπιστοσύνης-στην-ελλά-481427

Yπεγράφη η χορήγηση δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας για τη χώρα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην τελετή υπογραφής του δανείου, η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία ξεπερνά τα προβλήματά της και ότι στη χώρα υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες.
Με το ποσό των 2 δισ. ευρώ σημείωσε επίσης ότι θα ενθαρρυνθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι το 30% του ποσού, δηλαδή τα 600 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευτούν άμεσα, αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει σταδιακός δανεισμός ανάλογα με τα έργα και την πορεία υλοποίησή τους.
Η διάρκεια του δανείου είναι για 25 έτη με 7ετή περίοδο χάριτος και με επιτόκιο, το οποίο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και από 2% έως 4%, ανάλογα με τα χρήματα που θα δανείζεται η Ελλάδα κάθε φορά. Η υπουργός σημείωσε ότι οι όροι του δανείου είναι οι πλέον ανταγωνιστικοί, ανέφερε και αυτή ότι πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση και ανέφερε ότι το δάνειο εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξει μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών των περιφερειών και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Οι δράσεις αφορούν σιδηροδρομικές μεταφορές, την ενέργεια ΑΠΕ, την ύδρευση, τα απόβλητα, την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και τους τομείς που έχουν σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Σημείωσε ότι το 1 δισ. θα διατεθεί για το σιδηροδρομικό άξονα, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας με σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας, ένα σιδηροδρομικό κόμβο στις Αχαρνές, ένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τη σιδηροδρομική σύνδεσή του με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι του Πειραιά.
Το μεσημέρι υπεγράφη και η χρηματοδοτική σύμβαση ύψους 258 εκατ. ευρώ για τη σύσταση του ταμείου JESSICA. Η δημιουργία του ταμείου θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τη στήριξη έργων αστικής ανάπτυξης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακκελάρης τόνισε ότι η η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναθεωρεί πολύ υψηλότερα το συνολικό ύψος χρηματοδοτήσεων της προς την χώρα μας, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας χορήγησης δανείου ύψους δύο δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Σακελλάρης, οι εκτιμήσεις του Μαρτίου, που έκαναν λόγο για χρηματοδοτήσεις άνω του 1,6 δισ. ευρώ προς της Ελλάδα το 2010 από την ΕΤΕπ, αναθεωρούνται προς τα πάνω και φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου