ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στα μέτρα λιτότητας

στήριξη-στα-μέτρα-λιτότητας-851206

Την «υποστήριξή τους στα «γενναία» μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ελλάδα» έρχονται να διακηρύξουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι Πιερ Λελούς και Βέρνερ Χόγερ θα βρεθούν στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η οποία επλήγη σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

»Οι δυο υπουργοί θα εκφράσουν την υποστήριξη των δύο χωρών στα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», προσέθεσε.

Κατά τη διήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα, οι απεσταλμένοι του γαλλογερμανικού άξονα θα συναντηθούν με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως και με την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ροδούλα Ζήση.

Εκτός από την κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης, στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν οι απεσταλμένοι Παρισιού και Βερολίνου στην Αθήνα θα είναι και η συνεργασία στο πλαίσιο του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Απέκλεισε αναδιάρθρωση ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Απέκλεισε εκ νέου την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Αναγνώρισε πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, ωστόσο υποστήριξε πως οι δημοσιονομικές προσπάθειες της κυβέρνησης θα αντιστρέψουν την εικόνα αυτή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην ανάγκη ρύθμισης των αγορών, τονίζοντας πως θα πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα κάποιοι τομείς. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η νομισματική ένωση από την υπερβολική αντίδραση των αγορών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών κινδύνων της Moody’s Investors Service Μπαρτ Οόστερβελντ αναγνώρισε πως το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.

Ο Οόστερβελντ δήλωσε την Τρίτη σε αμερικανικό δίκτυο πως είναι πολύ δύσκολο να να γίνει αναδιάρθρωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και μεσοπρόθεσμα, αν και το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Πιστεύουμε ότι έχει λίγες πιθανότητες αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αρνητικό το ισοζύγιο

Αύξηση 25,5% κατέγραψε στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ανήλθε σε 12,9 δισ. ευρώ, έναντι 10,3 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τον Απρίλιο 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο 2009.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η αύξηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 373 εκατ. ευρώ προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 765 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 375 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 610 εκατ. ευρώ ή 5,9%, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν κατά 235 εκατ. ευρώ ή 6,4%. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 18 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 11,1%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αυξηθούν κατά 22 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου