ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα μαμούθ για φοροδιαφυγή

πρόστιμα-μαμούθ-για-φοροδιαφυγή-435866

Προτροπή στα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά την επίσκεψη του στο ΣΔΟΕ, χθες το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στα στελέχη του Σώματος για τις αυξημένες δυνατότητες ελέγχου που δίνει ο νέος φορολογικός νόμος και ζήτησε ταχύτατη βεβαίωση των προστίμων, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Όπως είπε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μάιου η Υπηρεσία έχει βεβαιώσει πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ στο σύνολο του περασμένου έτους, και έχει δεχτεί 6.000 καταγγελίες έναντι 4.000 καταγγελιών όλο το 2009.

Ο υπουργός τόνισε την σημασία που διαδραματίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι στην ομαλή είσπραξη των δημοσίων εσόδων και αναφέρθηκε στη κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και στις αυξημένες υποχρεώσεις των οικονομικών υπηρεσιών. Παραδέχθηκε δε ότι τα μέτρα επιβαρύνουν την οικονομία και τους πολίτες. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε βάρη στους Έλληνες πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε τον ευρύτερο ρόλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ως θεματοφύλακα της οικονομικής διαφάνειας και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση που ζητείται η συνδρομή του Σώματος για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς ή οικονομικού εγκλήματος η ανταπόκριση θα πρέπει να είναι άμεση.

Ο υπουργός επισήμανε στα στελέχη του Σώματος τις δυνατότητες ελέγχου που δίνει ο νέος φορολογικός νόμος και ζήτησε την ταχύτατη βεβαίωση των προστίμων, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Σημειώνεται πως ο Ν. 3842/2010 προβλέπει διαδικασίες – εξπρές για την επιβολή φορολογικών προστίμων, το κλείσιμο καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και ποινές φυλάκισης σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Πλέον οι ποινές για περιπτώσεις φοροδιαφυγής είναι αρκετά αυστηρότερες σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως πρόσφατα, ενώ οι φοροελεγκτές έχουν εντολή να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει εκδοθεί απόδειξη. Μάλιστα, αν κάποιος εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει τρεις αποδείξεις, τότε αυτόματα θα μπαίνει λουκέτο στην επιχείρησή του για περίοδο ενός μήνα.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο θεσπίστηκε ως αδίκημα φοροδιαφυγής, τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή η μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.

Ο φορολογικός νόμος προβλέπει νέα υψηλότερα όρια προστίμων και μείωση της έκπτωσης σε περίπτωση συμβιβασμού. Το ύψος του προστίμου που εφαρμόζεται για αυτοτελείς παραβάσεις όπως για παράδειγμα η μη έκδοση αποδείξεων ανέρχεται σε 400 ευρώ για τους μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ κατηγορίας, σε 800 ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας και σε 1.200 ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας. Τα νέα αυξημένα όρια κατά 36% σε σύγκριση με τα προηγούμενα αφορούν παραβάσεις που διαπράττονται μετά την 1η Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει ήδη θερινούς ελέγχους σε νησιά. Κλιμάκια πραγματοποιούν εφόδους σε δύο φάσεις από Παρασκευή έως Κυριακή και από Δευτέρα έως Πέμπτη σε μεγάλους τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς. Όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στόχος δεν είναι να μπει λουκέτο σε 60-70 μαγαζιά, αλλά σε 15-20 για να δοθεί το σήμα στην αγορά ότι «δεν αστειευόμαστε».
 

Αποτελέσματα ελέγχων

Σαρωτικούς ελέγχους για να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες και σκάφη αναψυχής καθώς και σε off-shore, αγοραπωλησίες μεγάλων ακινήτων, νυχτερινά κέντρα, γιατρούς και συμβολαιογράφους, πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ.

Έδωσε, δε, στη δημοσιότητα στοιχεία, σχετικά με τη δράση του και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αναλυτικά:

– Από ελέγχους που έχουν γίνει σε δεκατέσσερα διαγνωστικά κέντρα
, συγκεντρώθηκαν στοιχεία 153 χειρουργών και άλλων γιατρών στους οποίους διενεργούνται ήδη έλεγχοι και ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Πρόκειται για ελέγχους που επεκτείνονται και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων για να εντοπιστούν εκτός των άλλων και χρηματισμοί των ίδιων των γιατρών.

– Από διασταυρώσεις που έχουν γίνει στις φορολογικές δηλώσεις συμβολαιογράφων
έχει εντοπιστεί ότι το 63% όσων ελέγχθηκαν εμφανίζουν απόκλιση εσόδων και δηλωθέντων κερδών πάνω από 100.000 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές ελέγχονται.

– Έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από κατασκευαστικές εταιρίες
που αφορούν σε ιδιοκτήτες πισίνας, τα οποία τώρα θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές τους δηλώσεις για να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλώσει την πισίνα.

– Από έρευνες που έχουν γίνει σε δικηγορικά γραφεία
και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατόχων σκαφών μήκους άνω των 30 μέτρων, επώνυμων Ελλήνων που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

– Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων
που ανήκουν σε off-shore εταιρίες και ελέγχονται τώρα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων.

– Εξετάζονται ήδη συμβόλαια
αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων.

– Από 802 ελέγχους που διενεργήθηκαν το δίμηνο
Απρίλιος-Μάιος μόνο στην Αττική σε αντίστοιχο αριθμό κέντρων διασκέδασης και χώρων μαζικής εστίασης εντοπίστηκαν 449 παραβάτες και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο των καταστημάτων αυτών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με βάση το νέο φορολογικό νόμο.

– Αποστολές 9.500 βυτίων καυσίμων
με προορισμό τη Βουλγαρία, ελέγχονται για τον εντοπισμό λαθρεμπορίου.

Το ΣΔΟΕ παράλληλα, πραγματοποιεί και μια σειρά ακόμη ελέγχων που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς και άλλων παραβάσεων.

Έτσι, διενεργεί ελέγχους για:

-Παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων

-Για συνταγογραφήσεις γιατρών, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, προκειμένου να εντοπιστούν συνταγές που εκτελούνται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.

-Για προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων, αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.

-Για προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων

Επίσης, οι έλεγχοι κατά παραγγελία που διενεργεί το ΣΔΟΕ αφορούν στις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου και της Siemens, καθώς και στις περιπτώσεις αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου 333 εταιριών, οι οποίες κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.1998 έως 31.12.2002 ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου