ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές ενδείξεις για το πρόγραμμα σταθερότητας

θετικές-ενδείξεις-για-το-πρόγραμμα-στ-851206

Την ικανοποίησή της για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου εξέφρασε η «τρόικα» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Οι ελεγκτές δήλωσαν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ πηγαίνουν καλά, οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται υπό έλεγχο και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μικρότερο του αναμενόμενου στο τέλος Μαΐου.

Με βάση τα αρχικά στοιχεία ρευστότητας, μέχρι τα τέλη Μαΐου το κρατικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα.

«Ενώ το κλιμάκιο δεν πραγματοποίησε ολοκληρωμένο έλεγχο σε αυτό το στάδιο, οι συζητήσεις του υποδηλώνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι οι πολιτικές εφαρμόζονται, όπως έχει συμφωνηθεί», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι θετικές με τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης να ανέρχονται κοντά στα αναμενόμενα επίπεδα και με αυστηρό έλεγχο των δαπανών στο κρατικό προϋπολογισμό» προσθέτει η τρόικα.

Επανέλαβαν δε, ότι η ύφεση ενδέχεται να μην είναι όσο μεγάλη υπολογιζόταν.

Ανησυχία εκφράστηκε ωστόσο για το ύψος του πληθωρισμού, καθώς δεν επιτρέπει στο πρόγραμμα να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.

Τα στελέχη του κλιμακίου ανέφεραν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν επίσης συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου.

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται επίσης ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παραμένει επαρκής, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

 

Ραντεβού τον Ιούλιο

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι το κλιμάκιο θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα για την τελική αξιολόγησή του στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, και να αποκτήσει μια συνολική εικόνα.

Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

Αυτός θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Αυγούστου. Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ ανέφεραν τα στελέχη.

«Ο προκαταρκτικός έλεγχος υποδηλώνει ότι, όταν έρθουμε ξανά … θα δούμε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο», είπε ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα πραγματοποιεί τριμηνιαίους ελέγχους προόδου, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει αισιοδοξία, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς το καλύτερο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου