ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις της τρόικας

προειδοποιήσεις-της-τρόικας-503914

Από "κόσκινο" περνάει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας η τρόικα (Κομισιόν- EKT- ΔΝΤ), καθώς ήρθε και έπιασε δουλειά στη Αθήνα κλιμάκιο αποτελούμενο από 35 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει προβληματισμός για τις προοπτικές της ανάπτυξης, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ύφεση να μην είναι τόσο βαθιά. Και από τις δυο πλευρές υπάρχει αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από όσο περιγράφεται στο μνημόνιο (-2,4%).

Παράλληλα, τα μέλη της τρόικας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο παρουσιάσθηκε ανήσυχο για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% και κυρίως για το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα – καύσιμα) αυξήθηκε στο 3,6%.

Όπως τονίσθηκε, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις φόρων, αλλά σε εκτεταμένες στρεβλώσεις και στον ελλιπή ανταγωνισμό στην αγορά.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται πως το κλιμάκιο δεν έκανε καμία αναφορά σε θέμα περιορισμού του μισθολογικού κόστους για την συγκράτηση του πληθωρισμού.

Συζήτηση έγινε και για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο (-2,5%), με τα στελέχη των διεθνών οργανισμών να εκτιμούν περαιτέρω ύφεση στα επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν πως κάποιοι «πρόδρομοι δείκτες» εμφανίζονται θετικότεροι έναντι των προβλέψεων , κυρίως δε οι παραγγελίες στη βιομηχανία και ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στα έσοδα, στη συνάντηση εκφράσθηκε ικανοποίηση για τις εισπράξεις ΦΠΑ στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου. Αναφορικά με την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, τα οποία στο πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 8,3% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της τρόικας δεν θέτουν θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν, ο Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε: "Η δουλειά προχωρεί, είναι πρόωρο να πούμε τι θα γίνει το Ιούλιο. Είμαστε αισιόδοξοι".

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Χθες το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών, αλλά και με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το υπουργείο οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την εθνική τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικα θα επισκεφθούν και πάλι τη τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο υγείας.

Τι θα μπει στο "μικροσκόπιο" των ελεγκτών

Οι ελεγκτές θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και στις νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης, θα κάνουν την πρώτη αποτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου που συμφωνήθηκε πριν από ενάμιση μήνα.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 18 του μήνα και εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Άμυνας, Υγείας, Υποδομών, αλλά και Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα, "αγκάθια" του Προγράμματος θεωρούνται τα έσοδα του ΦΠΑ, οι νοσοκομειακές δαπάνες (στόχος περικοπές 1,4 δισ. ευρώ), Ασφαλιστικά Ταμεία (στόχος περικοπές 550 εκατ. ευρώ) και φαρμακευτικές δαπάνες (στόχος περικοπές 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ).
Για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, το κλιμάκιο θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η πρώτη κρίσιμη έκθεση προόδου.

Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ), ενώ οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

"Δεν τίθεται θέμα για νέα μέτρα"

"Σήμερα, όπως έχει πει κι ο Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και τόνισε: "είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει".

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 40%. Επίσης, ανέφερε ότι "προηγούμαστε των χρονοδιαγραμμάτων", που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, ενώ προχωρούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Σχετικά με την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, είπε ότι "οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας να τις διαψεύσουμε".

Σε συνέντευξή τονίζει ότι "αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι’ αυτό", προσθέτοντας πως "παρ’ ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου