ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένες οι δόσεις του δανείου

εξασφαλισμένες-οι-δόσεις-του-δανείου-435866

Τη διαβεβαίωση ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες παρείχε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε, εξάλλου, τις δράσεις της κυβέρνησης οι οποίες υλοποιούνται έως το τέλος Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία της αξιολόγησης της χώρας μας.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναπόσπαστο κομμάτι της στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι το ποσό των 110 δισ. ευρώ, την πρώτη δόση του οποίου έχουμε ήδη λάβει τον περασμένο μήνα.
Ανακοίνωσε ότι αναμένουμε την επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ΕΕ, οι οποίοι θα κάνουν την Έκθεση Αξιολόγησης του πρώτου τριμήνου της πορείας του Προγράμματος τον Ιούλιο, έτσι ώστε να έχουμε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα πάει καλά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι προχωράμε σωστά και προχωράμε και στους χρόνους, επικαλούμενος τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που απεικονίζουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μια πάρα πολύ σημαντική μείωση του ελλείμματος 39%. Η μείωση – όπως εξήγησε ο υπουργός – βασίζεται σε μια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά (πάνω από) 8% – η οποία υπολείπεται μεν λίγο από τους στόχους, υπερκαλύπτεται δε από μια πολύ σημαντική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 10%, πολύ πάνω δηλαδή από το στόχο.
«Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι προχωρώντας με αυτό το ρυθμό και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί μέχρι τέλος του έτους, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, για μείωση του ελλείμματος κατά 40%, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 8,1% . Προχωράμε καλά και ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει», ανέφερε.
Διευκρίνισε ότι στην πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και διαβεβαίωσε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κανένας για την ολοκλήρωσή τους πριν από το τέλος του Ιουνίου, καταληκτική περίοδος της πρώτης αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο Δημοσιονομικής ευθύνης, το νομοσχέδιο για την σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες. Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια που βρίσκονται μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, υπενθυμίζοντας τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, για την οποία η δέσμευση είναι για το Φθινόπωρο, όμως το σχέδιο νόμου κατατίθεται εντός του μηνός στη Βουλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου